Razseljena Palestinka v begunskem taborišču v Rafi. Foto: Reuters
Razseljena Palestinka v begunskem taborišču v Rafi. Foto: Reuters

"V bolnišnici Naser izvajamo reševalno akcijo, saj naše obveščevalne službe domnevajo, da bi bili lahko v tej bolnišnici nekateri talci, ki jih je Hamas odpeljal sedmega oktobra," je sporočila izraelska vojska. Dodali so, da niso na silo iz bolnišnice pregnali bolnikov in osebja.

Hamasov predstavnik Sami Abu Zuhri je zanikal obtožbe in dejal, da Izrael o bolnišnici Naser laže, kot je tudi lagal o drugih bolnišnicah.

Predstavnik zdravstvenega ministrstva v Gazi Ašraf Al Kidra pa je dejal, da je izraelska vojska v bolnišnico vdrla z močnim streljanjem, v katerem je bilo ranjenih več razseljenih ljudi. Dodal je, da je vojska zdravnikom ukazala, naj vse bolnike preselijo v starejšo stavbo, ki ni ustrezno opremljena za njihovo zdravljenje.

Bolnišnica Naser je bila že pred tem več tednov težko dostopna zaradi napadov izraelske vojske na območju. Zdravstvene oblasti v Gazi so ponoči sporočile, da je bil v izraelskem obstreljevanju bolnišnice ubit en bolnik, drugi pa so bili ranjeni.

Izraelska vojska je v bolnišnico vdrla dan po tem, ko je razseljenim Palestincem ukazala, naj zapustijo to območje. Številni so po ukazu zbežali iz bolnišnice.

Človekoljubna organizacija Zdravniki brez meja je sporočila, da je Izrael v zgodnjih jutranjih urah obstreljeval bolnišnico, čeprav je zdravstvenemu osebju in bolnikom povedal, da lahko ostanejo. "Naše zdravstveno osebje je moralo zapustiti bolnišnico in bolnike pustiti za seboj," so sporočili na družbenem omrežju X.

Svetovna zdravstvena organizacija je pred tem sporočila, da je iz bolnišnice Naser pobegnila polovica zdravstvenega osebja.

Nadaljevanje priprav na ofenzivo v Rafi

Medtem se nadaljujejo priprave na ofenzivo v mestu Rafa. Netanjahu je priprave na kopensko ofenzivo na Rafo, kamor se je zateklo več kot milijon Palestincev oziroma več kot polovica vseh, ki živijo v Gazi, vojski odredil pretekli teden. Kljub opozorilom, da bi napad na Rafo, ki jo je izraelska vojska predtem označila za varno območje, pomenil katastrofo, vztraja pri tem. "Bojevali se bomo do popolne zmage, to vključuje silovito akcijo v Rafi, potem ko bomo civilnemu prebivalstvu dovolili zapustiti bojno območje," je dejal v sredo.

Izraelska vojska Rafo, mesto z nekdaj 300.000 prebivalci, v katero se je v zadnjih mesecih zateklo 1,4 milijona Palestincev, bombardira že nekaj časa, zdaj pa pripravlja še "močan napad", kar pomeni kopensko ofenzivo. Izrael namreč vztraja, da želi palestinsko gibanje Hamas pregnati iz tega mesta. Oblasti so predlagale vzpostavitev taborišč za evakuirane na območju Mavasi severno od Rafe, na "humanitarno območje", ki vključuje večinoma kmetijske površine brez kakršne koli infrastrukture ob Sredozemskem morju.

Ljudje že bežijo iz Rafe

Razseljeni begunci medtem že zapuščajo Rafo, večinoma so se odpravili proti begunskima taboriščema Deir el Balah in Nuseirat, poroča Al Džazira. Izraelska vojska pred napovedano kopensko ofenzivo namreč izvaja zračne in topniške napade na mesto.

Izraelska vojska nadaljuje tudi napade na mesto Han Junis v Gazi. Foto: Reuters
Izraelska vojska nadaljuje tudi napade na mesto Han Junis v Gazi. Foto: Reuters

"Civilisti se nimajo kam umakniti"

Netanjahuja pred operacijo v Gazi svari vse več držav. Poklical ga je francoski predsednik Emmanuel Macron, ki mu je dejal, da se morajo izraelski napadi na Gazo takoj prenehati. Ob tem je po poročanju BBC-ja izrazil ostro nasprotovanje napovedani ofenzivi na Rafo, "ki bi privedla do humanitarne katastrofe neslutenih razsežnosti".

Britanski premier Rishi Sunak je Netanjahuja pozval, naj v celoti odpre prehod Kerem Šalom na meji z Egiptom in omogoči dostavo mednarodne humanitarne pomoči v Gazo prek pristanišča Ašdod.

Skupno izjavo so napisali tudi voditelji Avstralije, Nove Zelandije in Kanade, ki so tako kot Združeni narodi in Nemčija opozorili, da se civilisti v Rafi nimajo kam umakniti. "Pozivamo izraelsko vlado, naj ne izbere te poti. Civilisti se preprosto nimajo kam umakniti. Vojaška operacija v Rafi bi bila katastrofalna. Pozivamo k takojšnjemu premirju," so sporočili.

Podobno je tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki je znova na obisku v Izraelu, v sredo posvarila, da ljudje v Rafi ne morejo preprosto izginiti.

Španija in Irska pa sta pozvali Evropsko unijo, naj hitro preveri, ali Izrael v Gazi izpolnjuje svoje obveznosti na področju človekovih pravic v skladu s sporazumom, ki pravice povezuje s trgovino.

Možnosti umika množic civilistov ne vidi niti vodja Agencije Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) Philippe Lazzarini. "Evakuacija kam? V Gazi ni varnega kraja," je dejal v pogovoru za švicarski časopis Neue Zürcher Zeitung. Kot je dejal, so severnejša območja polna neeksplodiranih eksplozivnih sredstev, v več delih vlada tudi pomanjkanje hrane. "Ni mesta, kamor bi lahko evakuirali ljudi," je zatrdil. Izraelska vojska je namreč na območju delujoče organizacije Združenih narodov zaprosila za pomoč pri evakuaciji civilistov iz Rafe.

Od začetka izraelske ofenzive v Gazi po napadih Hamasa sedmega oktobra je umrlo že več kot 28.500 ljudi, med njimi je največ žensk in otrok.

Biden preprečil izgon Palestincev iz ZDA

Ameriški predsednik Joe Biden je podpisal odredbo, ki Palestince v ZDA v prihodnjih 18 mesecih ščiti pred izgonom, je sporočila Bela hiša. Pri tem se je skliceval na poslabšanje humanitarnih razmer na območju Gaze. S tem so odložili "prisilni odhod" za približno 6000 Palestincev, ki živijo v ZDA.

Svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je dejal, da bo Bidnova poteza Palestincem v ZDA zagotovila "začasno varno zatočišče". Vsak, ki bi se prostovoljno vrnil na palestinska ozemlja, pa bi zaščito izgubil.

Napadi izraelske vojske na Gazo se nadaljujejo