Palestinci proti izraelski okupaciji in za pravico do vrnitve na svoje domove, od koder so bili pregnani, protestirajo že od marca letos. Foto: Reuters
Palestinci proti izraelski okupaciji in za pravico do vrnitve na svoje domove, od koder so bili pregnani, protestirajo že od marca letos. Foto: Reuters
Gaza
Izraelske sile na protestnike streljajo tudi s pravim strelivom. Foto: EPA

Izraelska vojska svežih smrti Palestincev ni komentirala, je pa pojasnila, da so se njene enote odzvale na nasilne proteste ob meji. Tiskovni predstavnik vojske je sporočil, da se je ob meji z Gazo danes zbralo okoli 10.000 "protestnikov in izgrednikov", ki so zažigali pnevmatike in "metali granate". Izraelske enote pa so se zato odzvale "s sredstvi za razkropitev izgredov", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moški, stari med 22 in 27 let, so bili ubiti v ločenih incidentih, so sporočili z ministrstva za zdravje v Gazi. Tri so izraelski vojaki ustrelili v Han Junisu na jugu Gaze, enega pa vzhodno od Džabalije na severu.

Peti naj bi umrl vzhodno od kraja Bureidž, ko mu je v rokah po nesreči eksplodirala granata. Al Džazira medtem poroča, da so izraelske enote na Palestince streljale s pravimi naboji in naboji, prevlečenimi z gumo, ter da so jih med protesti ob ograji, ki loči Izrael od Gaze, ubile najmanj pet.

Pod 51-letno okupacijo
Na območju Gaze, ki je pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967, pod izraelsko-egiptovsko zaporo pa od leta 2007, ljudje vsak teden protestirajo že od marca. V Gazi ujeti Palestinci zahtevajo konec okupacije in zapore ter pravico na vrnitev na svoje domove, ki so danes na ozemlju Izraela. Pogosto so njihovi rojstni kraji le nekaj deset kilometrov od Gaze.

Večina od dveh milijonov prebivalcev Gaze, ki meri okoli 360 kvadratnih kilometrov, je namreč beguncev (ali njihovih potomcev) iz leta 1948, ko so judovske sile z ozemlja današnjega Izraela pregnale okoli 750.000 Palestincev.

Redni protesti potekajo pod imenom Veliki pohod vrnitve. Na njih so izraelske sile ubile najmanj 210 Palestincev in jih ranile več kot 18.000, tudi s pravim strelivom. Na drugi strani je bil v tem času ubit en izraelski vojak.