Netanjahu napoveduje odločen odgovor palestinskim napadom. Foto: Reuters
Netanjahu napoveduje odločen odgovor palestinskim napadom. Foto: Reuters

"Ustrezen odgovor na terorizem je udariti po njem z vso silo in še dodatno poglobiti naše korenine v naši deželi," je na tedenski seji vlade dejal Netanjahu. Kot je napovedal, se bo sestal varnostni kabinet in pripravil obsežno operacijo proti napadalcem in njihovim podpornikom v Vzhodnem Jeruzalemu in tudi na Zahodnem bregu.

Obenem je Netanjahu obljubil pospešitev gradnje spornih judovskih naselbin na okupiranem Zahodnem bregu.

Skrajno desni izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir je že pred tem napovedal vojaško ofenzivo Izraela proti arabski večini v Vzhodnem Jeruzalemu.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je medtem Izrael obtožil, da je tako na Zahodnem bregu kot v Vzhodnem Jeruzalemu prestopil vse meje, in svetovne voditelje pozval, naj to ravnanje nemudoma ustavijo.

Mednarodna skupnost mora "zaščititi" palestinski narod in "ustaviti agresijo Izraela", je sporočil udeležencem zasedanja Arabske lige v Kairu, med katerimi sta egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi in jordanski kralj Abdulah II.

Lansko leto je bilo na Zahodnem bregu najbolj smrtonosno, odkar so Združeni narodi tam leta 2005 začeli sistematično zbirati podatke o smrtnih žrtvah. Samo letos je bilo ubitih že najmanj 43 Palestincev, med njimi napadalci, borci in civilisti. V istem obdobju je bilo ubitih devet izraelskih civilistov in en Ukrajinec.

Konec januarja je bilo v napadu pred sinagogo v vzhodnem delu Jeruzalema ubitih šest Izraelcev in Ukrajinec, kar je bil najbolj smrtonosen napad na izraelske civiliste v več kot desetletju. Dan pred tem je izraelska vojska na Zahodnem bregu izvedla najbolj krvavo racijo v zadnjih letih in ubila deset ljudi.