Tožilstvo je obtožnice proti Netanjahuju formalno vložilo 28. januarja. Foto: Reuters
Tožilstvo je obtožnice proti Netanjahuju formalno vložilo 28. januarja. Foto: Reuters

Proces bi se moral začeti že 17. marca, a so ga zaradi pandemije covida-19 preložili na 24. maj. To je prvič v zgodovini Izraela, da so obtožnico vložili proti aktualnemu premierju.

70-letni Netanjahu je proces označil za lov na čarovnice, tožilce in policijo pa je označil za "'kdor koli, samo Bibi ne' tolpo" (Bibi je Netanjahujev vzdevek). Pri tem naj bi jim pomagali "levičarski mediji" in njegovi politični nasprotniki, ki želijo končati njegov rekordno dolg obstanek na položaju premierja.

Če bodo na koncu sodnega procesa za Netanjahuja presodili, da je kriv, mu grozi zaporna kazen do treh let.

Izraelsko ministrstvo za pravosodje je ta teden odločilo, da se bo moral Netanjahu ob začetku sodnega procesa osebno pojaviti na sodišču. To je utemeljilo z navedbo, da je treba zagotoviti zaupanje javnosti v pošten sodni proces.

Premierjev tiskovni predstavnik je potrdil, da so potekali pogovori med njegovimi odvetniki in ministrstvom, da bi dovolili izjemo in se Netanjahu prvi dan sojenja ne bi pojavil na sodišču. Pristojnost za odobritev takšne zahteve je sicer v rokah jeruzalemskega sodišča, ki obravnava primer. Sodišče pa je sporočilo, da se Netanjahu mora udeležiti sodnega procesa.

Tožilstvo je obtožnice proti predsedniku izraelske vlade formalno vložilo 28. januarja, ko je Netanjahu umaknil zahtevo za imuniteto.

Odstopiti mora le v primeru pravnomočne obsodbe

Izraelski premier je v treh primerih obtožen podkupovanja, prevare in zlorabe zaupanja. V skladu z izraelsko zakonodajo premier, ki je obtožen, ni prisiljen v odstop. To mora storiti samo v primeru pravnomočne obsodbe. Netanjahu sam zanika odgovornost za obtožbe in vztraja, da je žrtev politično sproženega lova na čarovnice.

Začetek sojenja Netanjahuja