Netanjahu je izraelski premier z najdaljšim stažem. Foto: EPA
Netanjahu je izraelski premier z najdaljšim stažem. Foto: EPA

Netanjahu se tako vrača na čelo vladajoče koalicije v Izraelu, katere sestava je tokrat najbolj desna v zgodovini države.

Po zmagi na volitvah 1. novembra si je Netanjahu zagotovil mandat za oblikovanje vlade, kar mu je zdaj uspelo. S tem bo prekinil obdobje političnega zastoja v Izraelu brez primere, zaradi katerega so morali Izraelci v manj kot štirih letih petkrat na volišča, in zamenjal prejšnjo ideološko neenotno koalicijo, ki ga je leta 2021 odstavila.

Netanjahu, ki se na sodišču bojuje proti obtožbam o korupciji, je bil na premierskem položaju že dlje kot kdor koli v izraelski zgodovini, vključno z obdobjem med letoma 1996 in 1999 ter rekordnim 12-letnim mandatom od 2009 do 2021.

Njegov mandat za sklenitev koalicijskih pogajanj naj bi se sicer iztekel opolnoči. Nekaj minut pred iztekom roka je po telefonu obvestil izraelskega predsednika Jicaka Hercoga, da mu je "uspelo sestaviti vlado".

V izjavi je Netanjahu potrdil, da bo njegova desna stranka Likud vladala v partnerstvu z glavnimi judovskimi ultraortodoksnimi strankami in skrajno desnim blokom, ki deluje v okviru zavezništva Verski sionizem.

Nekateri politični analitiki so napovedovali, da bo 73-letni Netanjahu zaradi ideoloških skupnih točk med Likudom in njegovimi partnerji po novembrskih volitvah lahko hitro sestavil novo vlado. Toda pogovori so se zavlekli, Netanjahu pa je bil prisiljen v usklajevanje različnih zahtev po visokih položajih v vladi, od katerih je bil nekaterim prisiljen ugoditi.

Med njegovimi najspornejšimi potezami je obljuba razširitve ministrstva za nacionalno varnost, ki ga bo prevzel vodja skrajno desne stranke Ocma jehudit – v prevodu Judovska moč – Itamar Ben Gvir, ki je v preteklosti redno uporabljal hujskaško in sovražno retoriko proti Arabcem.

Za zdaj še ni jasno, kdaj bo nova vlada prisegla in začela delati. Netanjahu je Hercogu dejal, da namerava to storiti čim prej.