Hašokdži je bil umorjen oktobra 2018 na savdskem konzulatu v Carigradu. Foto: AP
Hašokdži je bil umorjen oktobra 2018 na savdskem konzulatu v Carigradu. Foto: AP

Poročilo, ki ga je razkrila administracija Joeja Bidna, navaja, da je princ potrdil načrt, da se Hašokdžija bodisi zajame bodisi ubije. To je prvič, da so ZDA javno okrivile bin Salmana, ki sicer zanika, da bi naročil umor.

59-letni Hašokdži je bil kritičen do savdskih oblasti, konzulat pa je obiskal, da bi pridobil ustrezno dokumentacijo za poroko s svojo turško zaročenko. Da je konzulat varno obiskati, naj bi mu zagotovil prestolonaslednikov brat, princ Halid bin Salman, ki je bil v tistem času veleposlanik v ZDA. Princ Halid zanika vsakršno komunikacijo z novinarjem.

CIA naj bi sicer že leta 2018 menila, da je umor naročil savdski prestolonaslednik, a ameriške oblasti te obtožbe do zdaj nikdar niso javno izrekle.

Tudi Obamova administracija je imela s Savdsko Arabijo tople odnose. Na fotografiji Biden kot podpredsednik ZDA leta 2011 s savdskim kraljem Salmanom. Foto: AP
Tudi Obamova administracija je imela s Savdsko Arabijo tople odnose. Na fotografiji Biden kot podpredsednik ZDA leta 2011 s savdskim kraljem Salmanom. Foto: AP

Biden z ostrejšim pristopom?

Kot poroča BBC, naj bi novi predsednik Biden zavzel ostrejši pristop do Savdske Arabije kot njegov predhodnik Donald Trump, ko gre za kršitve človekovih pravic in vladavino prava.

Glede na to, da je Savdska Arabija ključna ameriška zaveznica na Bližnjem vzhodu in da je Trump zgolj nadaljeval politiko Baracka Obame (in Obamovih predhodnikov), ko gre za odnose z Riadom, je to zavezo sicer treba vzeti malce z rezervo.

V telefonskem klicu s prestolonaslednikovim očetom, kraljem Salmanom, je Biden "znova ponovil pomen, ki ga ZDA pripisujejo spoštovanju človekovih pravic in vladavini prava", so sporočili iz Bele hiše. Po navedbah virov, na katere se sklicuje Reuters, Bidnova administracija razmišlja o prekinitvi orožarskega sporazuma s Savdsko Arabijo in omejitvi prodaje orožja kraljevini tudi v prihodnje.

Mohamed bin Salman velja za de facto tistega, ki vleče vse niti v kraljevini. Foto: AP
Mohamed bin Salman velja za de facto tistega, ki vleče vse niti v kraljevini. Foto: AP

ZN-ova poročevalka: "Naklepna usmrtitev"

Savdske oblasti so Hašokdžijevo smrt pripisale "gverilski operaciji" ekipe agentov, ki so jih poslali, da bi novinarja vrnili v domovino. Savdsko sodišče je septembra lani pet ljudi, vpletenih v novinarjev umor, obsodilo na 20 let zapora, potem ko so jih sprva sicer obsodili na smrt.

Leta 2019 je posebna poročevalka ZN-a Agnes Callamard Savdsko Arabijo obtožila "načrtne, naklepne usmrtitve" Hašokdžija, savdski sodni proces pa zavrgla kot "čisto nasprotje pravice".

Po navedbah savdskega tožilstva je bil Hašokdži po fizičnem spopadu na silo obvladan, nato pa mu je bila vbrizgana večja količina pomirjevala, zaradi česar je bil predoziran, kar je privedlo do smrti. Njegovo truplo so nato razkosali in predali tamkajšnjemu "sodelavcu" pred konzulatom. Posmrtnih ostankov niso našli.

Podrobnosti umora so razkrili turški obveščevalci, ki so objavili prepis zvočnih posnetkov dogajanja v sobi na konzulatu.

Hašokdži je bil včasih svetovalec savdske vlade in bil blizu kraljevi družini, a je padel v nemilost, zaradi česar se je leta 2017 umaknil v ZDA, kjer je pisal mesečno kolumno za Washington Post, v kateri je kritiziral politike princa Mohameda.