Ursula von der Leyen. Foto: Reuters
Ursula von der Leyen. Foto: Reuters

Predsednica je objavila videoposnetek, med drugim naslovljen na izraelskega predsednika Jicaka Hercoga, v katerem je Izraelu čestitala ob 75. obletnici njegovega nastanka. "Pred 75 leti so se z izraelskim dnevom neodvisnosti uresničile sanje," je začela predsednica.

"Po največji tragediji v človeški zgodovini je lahko judovsko ljudstvo končno zgradilo dom v obljubljeni deželi," je nadaljevala. Izrael je označila za "živahno demokracijo v srcu Bližnjega vzhoda". "Vi ste dobesedno razcveteli puščavo," je dejala Izraelcem. Poudarila je "75 let prijateljstva med Izraelom in Evropo".

"Imamo več skupnega, kot nakazuje zgolj geografija. Delimo kulturo, vrednote in več sto tisoč ljudi z dvojnim, izraelsko-evropskim državljanstvom," je dejala von der Leyen. Poudarila je, da bosta EU in Izrael vedno prijatelja in zaveznika. "Vaša svoboda je naša svoboda," je dodala.

Palestinci: Pred Izraelom ni bila prazna puščava

Izjave Ursule von der Leyen o Izraelu so "neprimerne, napačne in diskriminatorne", po poročanju BBC-ja sporočajo Palestinci.

Palestinska samoupravna oblast, ki ima delni nadzor nad manjšim delom Zahodnega brega, ki je skupaj z Gazo, Vzhodnim Jeruzalemom in sirsko Golansko planoto pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967, je predsednici Evropske komisije očitala "protipalestinsko rasistično frazo". Poudarili so izjavo, da so Izraelci "razcveteli puščavo", kar je fraza, ki jo Izrael in njegovi podporniki običajno uporabljajo, da poudarijo uspešnost Izraela pri razvoju od nastanka leta 1948.

Palestinci medtem opozarjajo na problematičnost izjave, saj ta izbriše njihovo zgodovino in namiguje, da je bilo ozemlje, na katerem je nastal Izrael, pred tem nenaseljeno ali da njegovi avtohtoni prebivalci zanj niso ustrezno skrbeli oziroma so bili primitivni.

Predsednica komisije v čestitki ni omenila okupacije palestinskih ozemelj in sirske Golanske planote ali režima apartheida, ki ga Izraelu očitajo ugledne mednarodne organizacije. Foto: AP
Predsednica komisije v čestitki ni omenila okupacije palestinskih ozemelj in sirske Golanske planote ali režima apartheida, ki ga Izraelu očitajo ugledne mednarodne organizacije. Foto: AP

Za nekatere uresničitev sanj, za druge katastrofa

Kar je bilo za predsednico Evropske komisije "uresničitev sanj", pa je bila za Palestince nakba oziroma katastrofa. Judovske sionistične sile so namreč v mesecih pred in po nastanku Izraela z ozemlja, na katerem se je ta vzpostavil, pregnale okoli 750.000 ljudi, več tisoč so jih pobile, uničile so tudi več kot 500 palestinskih vasi.

Izrael pa od leta 1967 svobodo odreka milijonom Palestincem na zasedenih ozemljih, ki jih drži pod vojaško okupacijo in na katerih gradi mrežo nezakonitih naselbin. Tudi EU palestinska ozemlja uradno označuje za okupirana, naselbine pa za nezakonite in oviro miru.

Palestinska samoupravna oblast je izjavo Ursule von der Leyen označila za "propagandni diskurz". Trdi, da je predsednica komisije z izjavo "dehumanizirala in izbrisala palestinsko ljudstvo in potvorila njihovo bogato zgodovino in civilizacijo".

Od von der Leyen zahtevajo opravičilo. Medtem pa tiskovni predstavnik komisije ravno izjavo palestinskega zunanjega ministrstva označuje za "neprimerno". Kot pravijo v Bruslju, so "neprijetno presenečeni" nad obtožbami o rasizmu. Od palestinske oblasti zahtevajo pojasnilo glede "nesprejemljivega odziva".

EU je obenem eden pomembnejših podpornikov Izraela in glavni donator pomoči za Palestince pod izraelsko okupacijo.