Pogovori iranskega zunanjega ministra (levo) in direktorja IAEA-ja (desno) v Teheranu. Foto: EPA
Pogovori iranskega zunanjega ministra (levo) in direktorja IAEA-ja (desno) v Teheranu. Foto: EPA

Grossi, ki je v Teheran prispel v soboto zvečer, se je sešel z vodjo iranske organizacije za jedrsko energijo Alijem Akbarjem Salehijem, srečal pa se je tudi z iranskim zunanjim ministrom Mohamedom Džavadom Zarifom.

"Iran in IAEA sta imela plodne pogovore, ki so temeljili na vzajemnem spoštovanju. Njihov rezultat bo objavljen zvečer," je na Twitterju sporočil Garibabadi, ki je sodeloval na pogovorih v Teheranu.

Direktor IAEA-ja je Teheran obiskal v času, ko so Iran, evropske države in nova ameriška administracija okrepili prizadevanja za rešitev iranskega jedrskega sporazuma iz leta 2015, ki je začel razpadati, ko so ZDA pod predsednikom Donaldom Trumpom maja leta 2018 od njega odstopile in začele stopnjevati sankcije proti Iranu.

Iranski zunanji minister Džavad Zarif je nakazal, da se želi Iran izogniti "brezizhodnemu položaju", a je hkrati opozoril, da bo Teheran opustil še več zavez iz sporazuma, če Washington ne bo odpravil sankcij.

Iran je prejšnji teden jedrsko agencijo obvestil, da bo v torek omejil inšpekcije IAEA-ja, če ZDA ne bodo odpravile sankcij. V Teheranu so hkrati poudarili, da ne bodo prenehali sodelovati z IAEA-jem ali izgnali njenih inšpektorjev.