Prebivalci Gaze se spopadajo s pomanjkanjem hrane in medicinske oskrbe. Foto: EPA
Prebivalci Gaze se spopadajo s pomanjkanjem hrane in medicinske oskrbe. Foto: EPA

Saleh Al Arouri je za Al Džaziro dejal, da Hamas ne bo izpustil nobenega izraelskega talca, dokler ne bo sklenjeno premirje in ne bodo izpuščeni vsi palestinski zaporniki. Ob tem je dejal, da so talci, ki jih zadržuje Hamas, izraelski vojaki in civilisti, ki so prej služili v izraelski vojski.
Dejal je, da jih ne bodo izpustili, če ne bo prekinitve ognja in bodo izpuščeni tudi vsi palestinski zaporniki. "Pustite, da vojna poteka svojo pot. Ta odločitev je dokončna. Glede nje ne bomo popustili," je dejal Al Arouri.

Danes je iz Rafe v Gazo pripeljalo 100 tovornjakov s pomočjo, to je bil prvi konvoj pomoči, potem ko so se v petek znova začeli spopadi.

Napadi na več kot 400 tarč

Izraelska vojska nadaljuje napade na Gazo, potem ko se je v petek zjutraj izteklo sedemdnevno premirje. Kot poroča Al Džazira, so se ponoči okrepili izraelski napadi na jug palestinske enklave, predvsem vzhodno od Kan Junisa, pa tudi na obalnih predelih, kjer je bilo uničenih več stanovanjskih zgradb. Prebivalci juga enklave pravijo, da so zdajšnji napadi najhujši od začetka vojne.

Po poročanju Al Džazire je bila večina izraelskih napadov osredinjena na kmetijska zemljišča, kar naj bi pomenilo tlakovanje poti za prodiranje izraelskih kopenskih sil. Izrael je že pred tem napovedal, da bodo vojaške operacije razširili tudi na jug palestinske enklave, potem ko so že zasedli velik del na severu.

Izraelske kopenske sile že delujejo na severu Gaze, zdaj pa naj bi se pripravljale še na vdor na jugu ozemlja. Foto: Reuters
Izraelske kopenske sile že delujejo na severu Gaze, zdaj pa naj bi se pripravljale še na vdor na jugu ozemlja. Foto: Reuters

Civilisti poročajo, da je izraelska vojska ponoči odvrgla letake na Gazo, v katerih je pozvala prebivalce, naj se umaknejo na jug proti Rafi, ki pa je bila tudi tarča izraelskih napadov.

Izraelska vojska je sporočila, da cilja pripadnike palestinskega gibanja Hamas in drugih terorističnih skupin. Od skupno 400 tarč so jih izraelska letala 50 zadela na širšem območju Kan Junisa, so danes sporočili iz izraelske vojske.

Oboroženo krilo Hamasa je popoldne sporočilo, da so njihovi pripadniki na severozahodu mesta Gaza napadli skupino izraelskih pehotnih vojakov, pri čemer so jih več ubili in ranili, navaja Reuters. Kasneje je oboroženo krilo Brigade Al Kasam objavilo izjavo, da je izstrelilo številne rakete nad Tel Avivom.

Od petka zjutraj so v enklavi poleg 240 ubitih našteli še najmanj 650 ranjenih. Po večurnem zatišju so se zjutraj v več izraelskih krajih blizu Gaze znova oglasile sirene, ki so svarile pred nevarnostjo raketnega napada.

Pogajanja naj bi bila prekinjena

Izraelski tank pred Gazo. Foto: Reuters
Izraelski tank pred Gazo. Foto: Reuters

Izrael je iz Katarja danes odpoklical pogajalsko ekipo obveščevalne službe Mosad. V izjavi za javnost urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so kot razlog za to odločitev navedli zastoj v pogajanjih o ponovni vzpostavitvi premirja v Gazi.

Netanjahujev urad obtožuje palestinsko gibanje Hamas, da ni izpolnilo dogovorov o izpustitvi vseh žensk in otrok, ki so jih zajeli med vdorom na izraelsko ozemlje 7. oktobra.

Prekinitev ognja, za katero sta se s pomočjo Katarja in Egipta dogovorila Izrael in Hamas, je veljala sedem dni do petka. Izraelska vojska je odtlej obnovila silovito ofenzivo, med katero cilja tarče vzdolž oblegane palestinske enklave.

Palestinski uradnik je za BBC popoldne dejal, da so pogajanja med stranema popolnoma zastala.

V Katar se je iz Dubaja odpravil francoski predsednik Emmanuel Macron, da bi pomagal pri pogajanjih med Hamasom in Izraelom, navaja Reuters. Macron je na tiskovni konferenci na podnebnem vrhu COP28 v Dubaju dejal tudi, da razmere zahtevajo podvojitev prizadevanj za dosego trajne prekinitve ognja in osvoboditev vseh talcev.

Tamponsko območje v Gazi

Izrael naj bi nekatere arabske države obvestil o namenu vzpostavitve tamponskega območja na palestinski strani meje v Gazi, da bi preprečil napade, kot se je zgodil 7. oktobra, ko so napadalci Hamasa vdrli na izraelsko ozemlje in ubili približno 1200 ljudi, še približno 240 pa jih zajeli za talce.

Načrtovano tamponsko območje je del izraelskih predlogov za ureditev Gaze po končanju vojaških operacij, čeprav Izrael nima določene časovnice za končanje spopadov in vseskozi zatrjuje, da je cilj uničenje Hamasa in preprečitev, da bi še kadar koli vladal na palestinskem ozemlju.

Razdejanje po izraelskem napadu na Kan Junis. Foto: Reuters
Razdejanje po izraelskem napadu na Kan Junis. Foto: Reuters

Arabske države zavračajo ta izraelski cilj in ga označujejo za nemogočega, saj je po njihovem mnenju Hamas več kot le oboroženo gibanje, ki ga je lahko premagati.

Po poročanju Reutersa je Izrael s svojimi načrti seznanil sosednji Egipt in Jordanijo ter Združene arabske emirate, ki so leta 2020 normalizirali odnose z Izraelom.

Obveščena naj bi bila tudi Savdska Arabija, ki nima vzpostavljenih diplomatskih stikov z Izraelom, čeprav se je napovedovala normalizacija odnosov, ki pa je bila prekinjena, potem ko se je Izrael na Hamasov napad odzval s silovitim bombardiranjem Gaze.

"Izrael želi vzpostaviti tamponsko območje med Gazo in Izraelom od severa proti jugu, da bi preprečili Hamasu ali drugim napadalcem vdor ali napad na Izrael," je za Reuters napovedal neimenovani vir.

Ubit ugledni palestinski znanstvenik

V izraelskem zračnem napadu na mesto Al Faludža, 30 km severovzhodno od mesta Gaza, so bili ubiti ugledni palestinski znanstvenik Sufjan Tajeh in njegova družina, je v soboto sporočilo palestinsko ministrstvo za visoko šolstvo. Tajeh, ki je bil predsednik Islamske univerze v Gazi, je bil vodilni raziskovalec na področju fizike in uporabne matematike, je poročal Reuters.

Načrt za "dan po Hamasu"

Glede povojnih načrtov je svetovalec izraelskega premierja Ofir Falk dejal, da je načrt veliko podrobnejši in temelji na tristopenjskem procesu za "dan po Hamasu". "Tamponsko območje je lahko del procesa demilitarizacije," je pojasnil.

Jordanija, Egipt in druge arabske države so že večkrat izrazili bojazen, da želi Izrael izriniti Palestince iz Gaze in tako ponoviti izselitev, ki so jo Palestinci doživeli ob ustanovitvi Izraela leta 1948. Izraelska vlada sicer zanika, da bi imela tak cilj.

Visoki izraelski varnostni vir je dejal, da se zamisel o tamponskem območju še "proučuje", zato po njegovih besedah trenutno ni jasno, kako daleč bi lahko segalo, ali bi bilo lahko en kilometer ali dva ali pa nekaj sto metrov znotraj Gaze.

Kakršen koli poseg v Gazo, ki je dolga približno 40 kilometrov in široka med približno petimi in 12 kilometri, bi sicer njenih 2,3 milijona prebivalcev stlačila na še manjše območje.

Izrael izvedel nove napade na Sirijo

Izrael je takoj po izteku premirja obnovil napade na Gazo. Foto: Reuters
Izrael je takoj po izteku premirja obnovil napade na Gazo. Foto: Reuters

Izraelska vojska je ponoči napadla več ciljev v bližini sirske prestolnice Damask, pri čemer naj bi bila ubita dva borca, povezana z libanonsko oboroženo skupino Hezbolah, je sporočila nevladna organizacija s sedežem v Angliji, Sirski observatorij za človekove pravice.

Nočne napade pri Damasku je potrdilo sirsko obrambno ministrstvo, tamkajšnja državna televizija pa je poročala o "izraelski agresiji v bližini prestolnice".

Medtem ko sirski uradni kanali niso poročali o smrtnih žrtvah, pa je Sirski observatorij za človekove pravice za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da sta bila v napadih ubita dva borca, povezana z libanonsko šiitsko oboroženo skupino Hezbolah, še sedem pa naj bi jih bilo ranjenih.

Iranska revolucionarna garda je pozneje sporočila, da sta bila v izraelskem napadu ubita dva njena pripadnika, ki da sta bila v Siriji v vlogi svetovalcev. Iz kratke izjave za javnost sicer ni povsem jasno, ali sta bila ubita v omenjenem napadu pri Damasku.

Izrael pogosto obstreljuje sosednjo Sirijo, katere del od leta 1967 tudi okupira. Napadi so usmerjeni predvsem na skupine, ki jih podpira Iran in med katere spada tudi Hezbolah. Od napada pripadnikov palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra so izraelske sile okrepile tudi svoje napade na Sirijo in Libanon.

Z obmejnega območja Izraela in Libanona tudi danes prihajajo poročila o medsebojnem obstreljevanju.

Izrael okrepil napade na jugu Gaze