Zbiranje hutijevcev v prestolnici Sana. Foto: Reuters
Zbiranje hutijevcev v prestolnici Sana. Foto: Reuters

Dvotedensko premirje, ki ga je razglasila koalicija, ki se v Jemnu bojuje proti hutijevskim upornikom, se je izteklo v četrtek, a ni prineslo trajnega konca spopadov. Hutijevci, ki jih podpira Iran, namreč niso sprejeli premirja, zato so se v nekaterih delih pokrajine spopadi nadaljevali. S tem so se tudi povečale skrbi, da bo boj proti covidu-19 v takih razmerah v Jemnu še težji.

Uporniki želijo konec pomorskih in zračnih blokad, ki jih je v več pokrajinah uvedla mednarodna koalicija, šele nato so dejali, da bodo privolili, da odložijo orožje.

Spomnimo, hutijevski uporniki so iz jemenske prestolnice Sana mednarodno priznano vlado, ki jo je podpirala tudi Savdska Arabija, pregnali leta 2014.

Prejšnji mesec je generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres pozval vse sprte strani v spopadih po svetu, naj končajo spopade in omogočijo državam, da vse sile usmerijo v boj proti pandemiji.

V Jemnu imajo sicer samo eno potrjeno okužbo z novim koronavirusom, a obstaja strah, da bi se razmere lahko spremenile v katastrofo, če bi se okužbe razširile med ljudmi, saj so mnogi med njimi nedohranjeni, bolnišnice pa imajo skromno opremo.