Z umikom ameriške vojske iz Sirije se strinja le malokdo. Foto: Reuters
Z umikom ameriške vojske iz Sirije se strinja le malokdo. Foto: Reuters

McGurk je odhod s položaja načrtoval prihodnje leto, sedaj pa se je za odhod odločil prej.

Pred Trumpovo odločitvijo je vztrajal, da bi morale ZDA v Siriji nadaljevati boj proti držihadistom IS-a in s tem v državi ohranjati stabilnost.

Trump je v sredo odločitev o umiku ameriških sil potrdil, potem ko je na Twitterju sporočil, da so premagali IS v Siriji. "Porazili smo IS v Siriji, kar je bil zame edini razlog za to, da smo tam," je tvitnil Trump. S tem se ne strinja več zaveznic, niti Nato.

Zaradi umika ZDA iz Sirije je odstop ta teden napovedal že ameriški obrambni minister James Mattis. S predsednikom se namreč v marsičem nista strinjala, kaplja čez rob pa naj bi bila zadnja Trumpova odločitev, ki ji je upokojeni general nasprotoval. Nasprotuje tudi zmanjšanju števila ameriških vojakov v Afganistanu.

Teheran: Ameriška prisotnost bila napaka

Medtem je iransko zunanje ministrstvo v odzivu na napoved ameriškega umika vojske iz Sirije sporočilo, da je bila vojaška prisotnost ZDA v tej državi "nelogična in vir napetosti". V Teheranu so še dodali, da sta bila prihod in prisotnost ameriških sil v regiji "napaka" ter "glavni vir nestabilnosti".

ZDA imajo v Siriji 2.000 vojakov, njihov postopni umik pa naj bi trajal od 60 do 100 dni.

ZDA imajo v Siriji okoli 2.000 vojakov. Foto: Reuters
ZDA imajo v Siriji okoli 2.000 vojakov. Foto: Reuters

Na terenu za zdaj enako kot prej

Medtem sirski uporniki s podporo ZDA sporočajo, da ameriške enote še niso zapustile strateškega oporišča Tanf na iraško-sirski meji. Za zdaj je situacija na terenu še enaka, je dejal polkovnik Muhanad Al Tala, vodja skupine Magavir al Tavra, katere več sto borcev je sodelovalo z ameriško vojsko v Tanfu.

Iran nasprotuje prisotnosti vojske ZDA v Siriji. Na sliki predsednik Irana Hasan Rohani. Foto: Reuters
Iran nasprotuje prisotnosti vojske ZDA v Siriji. Na sliki predsednik Irana Hasan Rohani. Foto: Reuters

Oporišče se nahaja ob glavni avtocesti med Bagdadom in Damaskom, glavni poti, preko katere Iran dostavlja orožje v Sirijo in libanonskemu gibanju Hezbolah.

Rusija in sirska vlada sta večkrat pozvali Washington, naj umakne svoje sile iz tega oporišča, okoli katerega so Američani razglasili 55-kilometrsko "območje brez spopadov", kamor se je zateklo 50.000 civilistov, večinoma žensk in otrok.

Oporišče je bilo vzpostavljeno v času, ko so vzhod Sirije nadzorovali borci IS-ja, odkar so bili pa od tam pregnani, je postal Tanf del ameriške strategije za omejevanje iranske vojaške prisotnosti v tem delu Sirije.

Tanf je sicer edini položaj s pomembnim številom ameriških vojakov v Siriji zunaj severa, ki ga nadzirajo Kurdi. Tam imajo ZDA tudi večja zračna oporišča.

Ameriški marinci so imeli pred nekaj meseci v Tanfu večje vaje, kar naj bi po besedah zahodnih vojaških predstavnikov predstavljalo močno sporočilo Rusiji in Iranu, da bodo ZDA in uporniki, ki jih podpirajo, ostali na tem območju.

Ameriški predsednik Donald Trump je razglasil zmago nad IS-jem v Siriji. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump je razglasil zmago nad IS-jem v Siriji. Foto: Reuters

ZDA naj bi ostajale predane boju protu IS-ju

Kljub umiku iz Sirije ZDA ostajajo predane nadaljnjemu boju proti IS-ju v Iraku in drugje, je po današnjih navedbah Bagdada ameriški zunanji minister Mike Pompeo v telefonskem pogovoru zagotovil iraškemu premierju Adelu Abdelu Mahdiju.

Iraški premier je Pompeu v pogovoru med drugim povedal, da imajo varnostne razmere v sosednji Siriji neposreden vpliv na iraško državno varnost in regionalno stabilnost.