Ameriški general Paul E. Funk je julija letos odlikoval štiri pripadnike Sirskih demokratičnih sil. A očitno je ameriško-kurdskega sodelovanja - tudi zaradi turškega pritiska - konec. Foto: Reuters
Ameriški general Paul E. Funk je julija letos odlikoval štiri pripadnike Sirskih demokratičnih sil. A očitno je ameriško-kurdskega sodelovanja - tudi zaradi turškega pritiska - konec. Foto: Reuters
ZDA v Siriji
Konvoj ameriških vojakov in kurdske milice YPG patruljira v bližini mesta Darbasijah na sirsko-turški meji. Foto: EPA
ZDA začele umik vojakov iz Sirije

Po poročanju BBC-ja naj bi Pentagon od Bele hiše dobil navodilo, da se pripravi na "hiter in popoln umik enot" iz Sirije, kjer je približno 2.000 ameriških vojakov. Pentagon umika še ne komentira. Neuradno naj bi umik ameriških vojakov iz Sirije trajal od 60 do 100 dni, medtem ko naj bi vse ameriško uradno osebje v Siriji državo zapustilo v 24 urah.

Američani so nameščeni predvsem na severu in severovzhodu Sirije, kjer so kurdskim in arabskim milicam, združenim v Sirske demokratične sile (SDF), pomagale poraziti skrajneže Islamske države. Predsednik Trump je pred kratkim napovedal, da bodo ameriške enote zapustile Sirijo "zelo kmalu".

Sanders: Boj prehaja v novo fazo
"Začeli smo umik ameriških enot iz Sirije. ZDA se bodo skupaj z zavezniki še naprej bojevale proti radikalnim islamističnim teroristom. Posredovale bodo kadar koli in kjer koli bo potrebno. Boj zdaj prehaja v novo fazo,"
je po poročanju Reutersa sporočila uradna govorka Bele hiše Sarah Sanders. Islamska država naj bi v Siriji nadzirala le še en odstotek ozemlja, ki ga je obvladovala na svojem vrhuncu leta 2014. Gre za t. i. žepe na vzhodu države.

Umik Američanov voda na mlin Turčije
Ameriški uradniki, ki so želeli ostati anonimni, so za Reuters dejali, da je umik iz Sirije usklajen s partnerji v regiji, očitno predvsem s Turki. Ameriška pomoč kurdski milici YPG je namreč šla še posebej v nos Turčiji, ki kurdske borce, gonilno silo SDF-ja, vidi kot podaljšek Kurdske delavske stranke, ki se znotraj Turčije bojuje za avtonomijo Kurdov. V ponedeljek je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan dejal, da bo morda Turčija proti YPG-ju v Siriji kmalu začela ofenzivo. Erdogan je dodal, da je o načrtu po telefonu govoril s Trumpom, ki se je na turške načrte odzval "pozitivno". Umik ameriških vojakov bi bil torej lahko slaba novica za kurdske borce v Siriji, s katerimi bi lahko Turčija vojaško obračunala.

Senator Graham kritičen do umika
Medtem se je republikanski senator Lindsey Graham kritično odzval na umik. "Ameriški umik je velika zmaga za Islamsko državo, Iran, sirskega predsednika Bašarja Al Asada in Rusijo," je zapisal Graham v izjavi za javnost in dodal, da se boji, da bo imel umik "uničujoče posledice za ZDA, regijo in svet". Kljub umiku iz Sirije pa bo ameriška prisotnost v regiji še vedno močna. Tako je v sosednjem Iraku še vedno 5.200 ameriških vojakov, medtem ko so ameriška letala za operacije nad Sirijo vzletala z letališč v Katarju.

Moskva: Korak k politični rešitvi krize
Britanski obrambni minister Gavin Williamson je v prvem odzivu dejal, da se ne strinja s Trumpovo tezo o "porazu" Islamske države. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je napovedal, da bo Izrael preučil posledice ameriškega umika, hkrati pa poskrbel za lastno varnost. Medtem ko so z ruskega zunanjega ministrstva sporočili, da bo ameriška odločitev pripomogla k politični rešitvi krize.

ZDA začele umik vojakov iz Sirije