James Mattis naj bi odšel februarja, a je Trump z zamenjavo pohitel. Foto: Reuters
James Mattis naj bi odšel februarja, a je Trump z zamenjavo pohitel. Foto: Reuters

Mattis je odstop napovedal v četrtek, ob več nesoglasjih s predsednikom naj bi bila kaplja čez rob prav napoved umika ameriških sil iz Sirije. Upokojeni general Trumpu poleg tega odločno nasprotuje tudi glede zmanjšanja števila ameriških vojakov v Afganistanu.

Iz istih razlogov je nato v petek odstopil še posebni odposlanec Bele hiše za boj proti Islamski državi Brett McGurk.

Sprva je sicer veljalo, da naj bi Mattis vlado zapustil februarja prihodnje leto.

Trump pa se je očitno odločil postopek menjave pospešiti.

"Z zadovoljstvom sporočam, da bo naš zelo nadarjeni namestnik ministra Patrick Shanahan prevzel naziv začasnega ministra za obrambo s 1. januarjem 2019," je sporočil prek Twitterja. "Patrick je dosegel vrsto uspehov kot namestnik obrambnega ministra in prej v Boeingu. Odličen bo."

Glede umika govoril z Erdoganom

Trump je ukazal umik ameriških vojakov iz Sirije, ker da je IS poražen in zato ni več potrebe po njihovi navzočnosti v državi. Foto: Reuters
Trump je ukazal umik ameriških vojakov iz Sirije, ker da je IS poražen in zato ni več potrebe po njihovi navzočnosti v državi. Foto: Reuters

Ameriški predsednik se je dotaknil tudi vprašanja Sirije in poudaril, da je v telefonskem pogovoru s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom razpravljal o "počasnem in zelo koordiniranem umiku ameriških sil" iz države.

Po Trumpovih navedbah sta imela s turškim kolegom "dolg in produktiven" pogovor, v katerem sta se dotaknila še Islamske države in trgovinskih odnosov med državama.

Bela hiša je v sredo sporočila, da so ZDA začele umikati svojo vojsko iz Sirije, kjer imajo približno 2.000 vojakov. Umik naj bi trajal do sto dni.

"Porazili smo IS v Siriji, kar je bil zame edini razlog za to, da smo tam," je v sredo tvitnil Trump.

Pentagon je zagotovil, da bodo ZDA nadaljevale letalske napade v Siriji, dokler bodo tam ameriški vojaki.

Macron: "Zaveznik se mora boriti z ramo ob rami"

Macron in Trump imata v zadnjem času kar nekaj nesoglasij. Foto: Reuters
Macron in Trump imata v zadnjem času kar nekaj nesoglasij. Foto: Reuters

Medtem je Trumpovo odločitev o umiku iz Sirije obsodil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. "Globoko obžalujem odločitev ameriškega predsednika," je dejal Macron v Čadu, kjer je obiskal francoske enote.

"Biti zaveznik pomeni boriti se z ramo ob rami," je dejal, kar po njegovih besedah počne Francija, ki se v Čadu bori proti skrajnim džihadističnim skupinam. "Zaveznik mora biti zanesljiv, da se lahko usklajuje z drugimi zavezniki."

Macron se je ob tem zahvalil Mattisu. "Leto dni je bil zanesljiv partner," je dejal Macron.

Trumpova odločitev o umiku vojske je bila sicer deležna mešanih odzivov mednarodne javnosti. Medtem ko sta Turčija in Rusija umik pozdravili, je Trump razburil zaveznice Washingtona, češ da skrajna skupina še ni povsem poražena.