UNRWA je ključna organizacija za razdeljevanje pomoči v Gazi, a njeno delo močno ovira Izrael. Foto: Reuters
UNRWA je ključna organizacija za razdeljevanje pomoči v Gazi, a njeno delo močno ovira Izrael. Foto: Reuters

Lazzarini je 15-članski Varnostni svet opozoril na "zahrbtno kampanjo za končanje operacij UNRWA-ja" s hudimi posledicami za mednarodni mir in varnost.

UNRWA zagotavlja izobraževanje, zdravstveno oskrbo in drugo pomoč milijonom palestinskih beguncev v Gazi, na Zahodnem bregu, v Jordaniji, Siriji in Libanonu. Agencijo je leta 1949 ustanovila Generalna skupščina.

Od začetka izraelskih napadov na Gazo oktobra lani je bil UNRWA ključna humanitarna organizacija na okupiranem območju.

"Na severu so dojenčki in majhni otroci začeli umirati zaradi nedohranjenosti in dehidracije. Na drugi strani meje pa čakata hrana in čista voda. A UNRWA-ju se zavrača dovoljenje za dobavo te pomoči in reševanje življenj," je dejal Lazzarini.

Izrael se že dolgo pritožuje nad agencijo, ki pomaga Palestincem, ki so bili leta 1948 pregnani z ozemlja, na katerem je nastal Izrael, in njihovim potomcem.

Januarja pa je Izrael 12 članov osebja UNRWA-ja od 13.000 brez dokazov obtožil, da so bili vpleteni v napad Hamasa na jugu Izraela 7. oktobra lani.

Veleposlanik Izraela v ZN-u Gilad Erdan. Foto: EPA
Veleposlanik Izraela v ZN-u Gilad Erdan. Foto: EPA

Lazzarini je obtožene sodelavce po obtožbah odpustil, UNRWA pa je sprožil notranjo preiskavo. Ločeno februarsko poročilo agencije je ugotovilo, da so nekateri njeni pridržani sodelavci dejali, da so jih izraelske oblasti prisilile v lažna priznanja o povezavah UNRWA-ja in Hamasa. Ta mesec naj bi bil končan neodvisni pregled zmožnosti agencije, da zagotovi nevtralnost.

Erdan: Izrael ne bo dopustil delovanja UNRWA-ja kot v preteklosti

Zraven Lazzarinija je v Varnostnem svetu sedel veleposlanik Izraela v ZN-u Gilad Erdan, ki je agencijo ZN-a obtožil, da je "največji zagovornik rešitve v obliki ene države na svetu, in sicer palestinske države od reke do morja".

Dejal je, da namen UNRWA-ja "ni pomoč ali prava izobrazba", ampak "ustvarjanje morja palestinskih beguncev, milijonov, ki so indoktrinirani, da verjamejo, da Izrael pripada njim". "Izrael ne more in ne bo dopustil UNRWA-ju, da deluje v Gazi, kot je v preteklosti," je še dejal izraelski veleposlanik.

Lazzarini je poudaril, da izraelska vlada skuša končati UNRWA-jeve dejavnosti v Gazi in da redno zavrača prošnje agencije za dobavo pomoči na sever območja. Izrael tudi preprečuje sodelovanje osebja UNRWA-ja med Izraelom in humanitarnimi organizacijami, je dejal.

Poudaril je, da so poslopja in osebje UNRWA-ja tarče od začetka vojne. "Ubitih je bilo 178 pripadnikov osebja UNRWA-ja," je spomnil Lazzarini.

UNRWA je v sredo objavil poročilo, ki pravi, da so izraelske sile v Gazi nekatere člane osebja agencije med pridržanjem hudo preteple in jih prisilile, da se slečejo.

Obupani Palestinci pred skladiščem UNRWA-ja. Foto: Reuters
Obupani Palestinci pred skladiščem UNRWA-ja. Foto: Reuters

ZDA: Vloga UNRWA-ja je nepogrešljiva

Večina članov Varnostnega sveta, vključno s Slovenijo in celo ZDA, je na seji, ki jo je zahtevala Jordanija, izražala popolno podporo UNRWA-ju. ZDA, glavni izraelski podpornik, vlogo UNRWA-ja v Gazi označujejo za "nepogrešljivo" ter pozivajo k umiku omejitev za njegovo delo.

ZDA so bile sicer med prvimi, ki so prekinile financiranje UNRWA-ja po izraelskih obtožbah o sodelovanju njenih sodelavcev pri napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra. Kongres je ameriški vladi prepovedal financiranje do marca 2025.

Namestnik veleposlanice ZDA Robert Wood pa je priznal pomembno vlogo UNRWA-ja. "Globoko nas skrbi grozeča lakota v Gazi in vloga UNRWA-ja je pri tem ključna, kakor tudi njena vloga v celotni regiji," je dejal.

Žbogar: Delavci UNRWA-ja so neopevani junaki vojne

Slovenski veleposlanik Samuel Žbogar je v razpravi UNRWA označil za dejavnik stabilnosti v regiji Bližnjega vzhoda, delavce agencije pa za neopevane junake vojne v Gazi, ki zagotavljajo zavetišča, dostavljajo hrano in druge osnovne potrebščine beguncem.

Slovenija obtožbe o sodelovanju pri napadu Hamasa na Izrael jemlje resno in pozdravlja preiskavo, vendar je ohranila finančno podporo agenciji, ki jo bo podpirala še naprej.

"Pozdravljamo dejstvo, da so številni donatorji spremenili svoje odločitve in obnovili finančno podporo agenciji, ki se spopada z enim najtežjih obdobij v svoji zgodovini," je dejal Žbogar in pozval vse druge, naj obnovijo financiranje.

"Konvoji UNRWA-ja nimajo dostopa do severnega dela Gaze. UNRWA-ju grozi izselitev s sedeža v Jeruzalemu," je dejal ter obsodil napade na prostore agencije. Ponovil je tudi poziv k takojšnjemu premirju, izpustitvi vseh talcev, odpravi ovir za humanitarno pomoč ter k polnemu izvajanju resolucij Varnostnega sveta ZN-a.

Glasovanje o članstvu Palestine v ZN-u

V Varnostnem svetu bo danes po navedbah diplomatskih virov na pobudo Alžirije potekalo glasovanje o resoluciji o članstvu Palestine v ZN-u.

Palestinska samoupravna oblast je na začetku aprila znova zaprosila za polnopravno članstvo v ZN-u, potem ko pred več kot desetimi leti niso bili uspešni. Njeno prošnjo je prejšnji teden obravnaval pristojni odbor, ki pa se mu ni uspelo dogovoriti glede pobude, da bi Varnostnemu svetu priporočil glasovanje o predlogu.

Nove članice ZN-a lahko z dvotretjinsko večino sprejme Generalna skupščina ZN-a, vendar le na priporočilo Varnostnega sveta, v katerem mora pobudo podpreti najmanj devet od 15 držav. Ob tem ji ne sme nasprotovati nobena od petih članic s pravico do veta - ZDA, Rusija, Kitajska, Združeno kraljestvo in Francija.

Predlog resolucije ima po neuradnih podatkih v Varnostnem svetu zadostno podporo za sprejem, a je pričakovati, da bodo ZDA uporabile pravico veta. Slovenija je napovedala, da bo polnopravno članstvo Palestine v ZN-u podprla.