Upokojeni izraelski general Uzi Moscoviči. Foto: TV Slovenija
Upokojeni izraelski general Uzi Moscoviči. Foto: TV Slovenija

Za Palestince v Gazi, na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu so oči Izraelcev vedno blizu. Sateliti in brezpilotni letalniki s kamerami v zraku, v begunskem centru pa tudi tako imenovano robotsko orožje, ki s pomočjo kamere zazna odstopanja in izstreli gumijaste naboje ali solzivec.

Izraelski sistem oboroženih sil je sinonim za enega tehnološko najbolj razvitih na svetu. Vsaj tako znana, kot je moč izraelske vojske, je znana tudi odličnost ene od izraelskih obveščevalnih služb, Mosada. Število obveščevalcev ni znano, ocenjuje se, da jih je okoli 7000.

A priprav na sobotni napad ni opazil nihče, ne Mosad ne izraelska varnostna agencija Šin Bet.

"To je popoln polom vseh, politikov, obveščevalcev in vojakov na terenu. Gotovo bo po koncu vojne stekla preiskava, in ljudje bodo morali razložiti, kaj se je zgodilo. In najbrž bo moral kdo oditi s položaja."

Sorodna novica Žrtev na obeh straneh že 2000. Različna poročila glede pokola v kibucu Kfar Aza.

Tako nedvoumno je dogodke zadnjih dni opisal upokojeni generalmajor Uzi Moscoviči, ki je leta poveljeval enoti za kibernetsko obrambo izraelske vojske.

Globus nocoj: Nova vojna, star konflikt

Vabljeni k ogledu Globusa nocoj ob 21.30 na TV Slovenija 1. Tokratni Globus namenjamo novemu silovitemu izbruhu nasilja med Izraelci in Palestinci na Bližnjem vzhodu; nasilja, ki ga od sobote zaskrbljeno spremlja vsa mednarodna skupnost. Skrajneži palestinskega gibanja Hamas so napadli Izrael, in ta je odgovoril z raketiranjem Gaze.

Informacije so prihajale, Izrael jih je preslišal

Da se bo zgodilo "nekaj velikega", so opozarjali tako egiptovski obveščevalci kot tudi nekdanji prvi mož Mosada Tamir Pardo, pove upokojeni generalmajor.

"Varnostni organi preprosto niso povezali različnih informacij, da bi dobili celotno zgodbo. Na primer tudi po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001, ko so Američani izpeljali vsa zaslišanja, so ugotovitve pokazale, da so imeli skoraj vse podatke, da se bo teroristični napad zgodil. Le informacij med sabo niso povezali," je povedal Moscoviči.

Zaradi pomanjkanja obveščevalnih podatkov na terenu zelo verjetno ni bilo dovolj vojakov.

Je Hamas komuniciral le v živo?

Ena od teorij, kako so lahko pripadniki Hamasa zaobšli napredno tehnologijo izraelske vojske in obveščevalnih služb, je tudi ta, da mobilne in spletne komunikacije preprosto niso uporabljali. "Da, obstaja verjetnost, da so vse pogovore in dogovore o napadih opravili na štiri oči. To je sicer okoren in počasen način komunikacije, ki spada v 18. stoletje, ampak če hočeš nekaj popolnoma prikriti, potem je to način," je povedal Moscoviči.

"Netanjahu mora zapustiti položaj"

Moscoviči je brez zadržkov rekel tudi, da mora izraelski premier Benjamin Netanjahu takoj zapustiti položaj, ker s svojo politiko razdira državo in je sokriv za nastale razmere.

"Trenutna izraelska vlada ogroža državo, ker prioritetno ureja na primer pravosodje, namesto da bi se ukvarjala z varnostjo. S pravosodno reformo ustvarja razkol v izraelski družbi. Netanjahu mora zapustiti položaj, ljudje bodo to zahtevali, četudi ga bodo morali na silo zvleči iz poslopja vlade," je sklenil.

Globus: Nova vojna, star konflikt