Protestniki na trgu Tahrir v dimu, ki se vali iz požganih šotorov. Foto: Reuters
Protestniki na trgu Tahrir v dimu, ki se vali iz požganih šotorov. Foto: Reuters

Iraške oblasti so sporočile, da jim je uspelo ponovno prevzeti nadzor nad mostom Ahrar, enem od žarišč več mesecev trajajočih protivladnih protestov, kjer so pogosto izbruhnili spopadi.

Varnostne sile so v jutranjih urah izpraznile protestne tabore po vsem mestu in odstranile cestne barikade. Protestnike so pregnali tudi s trga Tajaran in avtoceste Mohamad Kasim, kjer so ta teden s protestnim sedenjem zahtevali uveljavitev reform.

Vpletanje vplivnega klerika

V glavni protestni tabor na trgu Tahrir jim še ni uspelo vstopiti. Določen del tamkajšnjih protestnikov naj bi sicer sam odšel po pozivu vplivnega populističnega klerika Moktade Sadra, ki je znan po hitrem menjavanju političnih stališč. Do zdaj je bilo v nasilju, povezanim s protesti, ubitih najmanj 470 ljudi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po izbruhu protivladnih protestov oktobra lani jim je tako naznanil svojo podporo in celo pozval vlado k odstopu, čeprav nadzira največji strankarski blok v parlamentu in več vodilnih položajev v državi. Nato pa je prejšnji teden pozval k ločenemu shodu, na katerem naj bi pozivali k odhodu ameriških vojakov iz Iraka. V petek se je njegovemu pozivu v Bagdadu odzvalo na tisoče ljudi.

Kmalu po tej najavi so iz mest po celi državi začela prihajati poročila o podiranju protestnih taborov. Ponoči so varnostne sile vdrle v tabor v mestu Basra na jugu države in na silo razgnale tam zbrane ljudi.

Protestniki sicer na protestih, ki trajajo od oktobra, med drugim pozivajo k novim volitvam v skladu s spremenjeno volilno zakonodajo. Zahtevali so tudi, da koruptivni politiki in tisti, ki so odredili nasilje nad protestniki, za svoja dejanja odgovarjajo.