Ismail Hanija. Foto: AP
Ismail Hanija. Foto: AP

Po besedah vodja Hamasa so bili njegovi sinovi Hazem, Amir in Mohamad ter vnuki na obisku pri sorodnikih ob ramazanskem bajramu. Ubiti so bili v izraelskem zračnem napadu na begunsko taborišče Šati na severu Gaze.

"Nobenega dvoma ni, da tega zločinskega sovražnika vodi duh maščevanja, duh umora in prelivanja krvi ter da ne upošteva nobenih standardov ali zakonov," je za Al Džaziro povedal prvi mož palestinskega gibanja. Kot je povedal, je bilo od začetka izraelske ofenzive ubitih že 60 članov njegove družine.

Dodal je, da smrt njegovih družinskih članov ne bo spremenila stališč in zahtev Hamasa v pogajanjih o prekinitvi ognja.

"Naše zahteve so jasne in specifične in pri njih ne bomo popuščali. Sovražnik si dela utvare, če misli, da bo napad na moje sinove, na vrhuncu pogajanj, privedel Hamas do spremembe svojih stališč," je povedal Hanija. "Kri mojih otrok ni dragocenejša od krvi otrok palestinskega ljudstva," je še dejal in poudaril, da Izrael v Gazi izvaja genocid.

Sorodna novica Biden Netanjahujev pristop do Gaze označil za "napako". Vse več pobud za priznanje Palestine.

Smrt sinov in vnukov Hanije je potrdil tudi medijski urad Hamasa. Ob tem je pojasnil, da so izraelske sile napad, v katerem so bili ubiti, izvedle z bojnimi letali.

"Odločno obsojamo nenehne izraelske napade," so sporočili iz urada in dodali, da je bilo v zadnjih 24 urah v različne bolnišnice prepeljanih najmanj 125 trupel ubitih Palestincev.

Odgovornost za poboje Palestincev so ob tem pripisali tudi ameriški vladi in mednarodni skupnosti.

Izraelska vojska je potrdila smrt sinov prvega moža Hamasa, ne pa tudi vnukov. V izjavi je zapisala, da so njene sile ubile "tri Hamasove operativce", ki so nameravali v osrednjem delu Gaze "izvajati teroristične dejavnosti", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vojska je pojasnila, da se zaveda, da so bili v napadu ranjeni tudi drugi Hanijevi sorodniki, vključno z mladoletnikom, dodaja nemška tiskovna agencija DPA.

Razmere v Gazi ostajajo obupne