Izraelski vojaki v Hebronu na jugu okupiranega Zahodnega brega. Foto: EPA
Izraelski vojaki v Hebronu na jugu okupiranega Zahodnega brega. Foto: EPA

Pripadniki posebne izraelske protiteroristične enote, ki je delovala na območju v bližini mesta Dženin, so "prejeli informacijo o teroristični celici, ki se pripravlja na napad, in ustavili avto, v katerem so potovali med Dženinom in Tulkaremom", je sporočila izraelska policija.

Izraelska obveščevalna agencija Šin Bet je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sporočila, da gre za teroristično celico, ki je odgovorna za napad v bližini Tulkarema. Pri skupini naj bi našli ročne granate in drugo orožje.

Izraelska policija je sporočila, da so trije moški, gre za 24-, 25- in 30-letnika, streljali na policiste med poskusom aretacije, v incidentu pa naj bi bili ranjeni tudi štirje vojaki, med njimi eden huje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem Al Džazira navaja očividce, ki so dejali, da so prve streljale izraelske sile, trije Palestinci pa da so nato tudi sami odgovorili s streljanjem.

Izraelske sile ne izročijo trupel družinam ubitih

Palestinci, ki so bili na prizorišču dogajanja, so dejali, da so izraelske sile preprečile reševalcem, da pridejo do ustreljenih, nato pa so tudi odpeljale trupla, ki jih nočejo izročiti družinam ubitih.

Smrt treh njihovih pripadnikov je potrdilo tudi gibanje Islamski džihad. "Žalujemo za smrtjo naših treh borcev herojev," so sporočili iz oboroženega krila Islamskega džihada Al Kuc oz. Jeruzalem.

V seriji napadov od začetka prejšnjega tedna, ki so po poročanju DPA-ja zaznamovali najbolj krvav teden v Izraelu v zadnjih 16 letih, je bilo ubitih enajst ljudi.

Izrael je leta 1967 med drugim vojaško zasedel vsa palestinska ozemlja, Gazo, Vzhodni Jeruzalem in Zahodni breg. Vsa ta ozemlja ostajajo še danes pod izraelsko vojaško okupacijo, Gaza pa je dodatno v blokadi, ki jo Izrael izvaja skupaj z Egiptom.