Izraelske sile so ubile še štiri Palestince, več kot 600 so jih ranile. Foto: Reuters
Izraelske sile so ubile še štiri Palestince, več kot 600 so jih ranile. Foto: Reuters
Izraelska vojska
Izraelska vojska strelja na protestnike s pravim strelivom. Na izraelski strani ni poškodovanih. Foto: Reuters

Palestinsko ministrstvo za zdravje v Gazi sporoča, da so izraelske sile ubile najmanj štiri ljudi, ranile pa jih več kot 600. Med ubitimi je tudi 15-letni Hajtam Al Džamal, ki je umrl vzhodno od mesta Kan Junis na jugu Gaze, poroča palestinska tiskovna agencija Vafa. Še enega protestnika so ubili na jugu območja, enega pa na severu blizu begunskega taborišča Džabalija.

Med ranjenimi je bilo 117 ljudi, ustreljenih s pravim strelivom, pri čemer jih je sedem v kritičnem stanju. Med ustreljenimi je tudi 26 otrok in 14 žensk, poroča Al Džazira. Preostali ranjeni so dobili poškodbe zaradi vdihavanja solzivca, ki ga je vojska metala z vojaških džipov in brezpilotnih letalnikov. Palestincem je uspelo enega sklatiti z uporabo zmaja, ki se je vanj zapletel.

Ustreljen še en novinar
Izraelska vojska je ustrelila tudi fotografa francoske tiskovne agencije AFP Mohameda Abeda Al Babo, ki je bil ranjen v nogo. Al Baba za AFP v Gazi dela od leta 2000, ustreljen pa je bil, čeprav je imel na sebi jopič z jasnim napisom Press in čelado. Ko so ga ustrelili, je bil okoli 200 metrov stran od ograje na severu Gaze, poroča Al Džazira.

Izraelska vojska medtem sporoča, da so "teroristi" streljali na vojake. Palestinci so po navedbah vojske čez mejo spuščali zmaje in balone z razstrelivom, ki je eksplodiralo v zraku. Na izraelski strani ne poročajo o poškodovanih.

Medtem ko Izrael vztraja, da želi v Gazi vladajoče palestinsko gibanje Hamas izkoristiti takšne dogodke, da bi izvedel napade v Izraelu, protestniki trdijo, da želijo s protesti le opozoriti na strašljive humanitarne razmere v Gazi in se vrniti na svoja nekdanja območja, ki so zdaj del Izraela.

Protestniki zahtevajo pravico do vrnitve
Protestniki še naprej zahtevajo pravico do vrnitve beguncev na njihove domove in zemljo, ki je danes na ozemlju Izraela in od koder so bili pregnani ob njegovi ustanovitvi leta 1948. Vsakotedenski protesti so potekali pod imenom Veliki pohod vrnitve, njihov vrhunec pa naj bi bil 15. maj, ko Palestinci zaznamuje nakbo oziroma dan katastrofe, spomin na pregon okoli 800.000 ljudi in uničenje palestinskih vasi ob ustanovitvi Izraela.

Protesti se medtem nadaljujejo, od njihovega začetka pa so izraelske sile ubile najmanj 121 ljudi, ranile pa jih celo več kot 13.000.

51 let pod okupacijo, 11 let pod blokado
Gaza je pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967. Leta 2005 je Izrael z območja sicer umaknil svojo vojsko in nekaj tisoč judovskih naseljencev v nezakonitih naselbinah, a je ohranil popoln nadzor nad mejami Gaze, njenim zračnim prostorom in ozemeljskimi vodami. Od leta 2007 Izrael ob sodelovanju Egipta izvaja tudi strogo blokado območja, zaradi katere so razmere v Gazi katastrofalne. ZN opozarja, da bo 365 kvadratnih kilometrov veliko območje z okoli dvema milijonoma prebivalcev čez nekaj let neprimerno za življenje.