Obalna blokada Gaze z izraelske strani. Foto: Reuters
Obalna blokada Gaze z izraelske strani. Foto: Reuters

Kot je sporočil predstavnik izraelske vojske Jonatan Konrikus, so nekaj palestinskih raket uspešno prestregli. Nekaj pa jih je priletelo na tla, vendar naj ne bi povzročile večje škode.

Zatem so po palestinskih navedbah izraelska letala napadla več ciljev na območju Gaze. Slišati je bilo več močnih eksplozij.

Palestinski viri so tudi navedli, da so izraelski tanki obstreljevali opazovalne točke palestinskih gibanj Hamas in Islamski džihad blizu meje z Izraelom. Tiskovni predstavnik izraelske vojske je dejal, da o tem ni bil obveščen.

To je bilo najsilovitejše obstreljevanje iz Gaze na Izrael od izraelske ofenzive na to območje leta 2014.

Ruski zunanji minister Sergej Lavorov je opozoril, da so lahko ob sirsko-izraelski in sirsko-jordanski meji lahko prisotne le sirske sile.

Izraelske oblasti so se sicer pred dnevi odločile, da bodo pred obalo Gaze, kjer že izvajajo pomorsko blokado, zgradile zid, ki bo pripadnikom palestinskih oboroženih milic onemogočil, da Izrael dosežejo preko morja. Izraelski obrambni minister Avigdor Lieberman je novogradnjo označil za "v svetovnem merilu edinstveno oviro", katere gradnja se je na plaži Zikim, na skrajnem robu Gaze, že pričela. Predvidoma bodo oviro zgradili do konca leta.

Množični protesti, ki so izbruhnili 30. marca letos, so po navedbah palestinskega zdravstvenega ministrstva doslej zahtevali najmanj 119 smrtnih žrtev, največ 14. maja, ko so Palestinci protestirali proti selitvi ameriškega veleposlaništva v Jeruzalem. Takrat je protestiralo več 10.000, 62 jih je bilo ubitih. V tem času ni bil ubit niti en izraelski državljan.