Izraelska vojska je v povračilo na domnevno nastavitev razstreliva, pri čemer ni bilo smrtnih žrtev, izstrelila topovski izstrelek na opazovalnico gibanja Islamski džihad in ubila tri ljudi. Foto: Reuters
Izraelska vojska je v povračilo na domnevno nastavitev razstreliva, pri čemer ni bilo smrtnih žrtev, izstrelila topovski izstrelek na opazovalnico gibanja Islamski džihad in ubila tri ljudi. Foto: Reuters
Gaza
Svojci umrlih Palestincev so se zbrali na žalni slovesnosti. Foto: Reuters

Zdravstveni delavci na območju so sporočili, da so trije umrli člani palestinske oborožene skupine Islamski džihad. Izraelska vojska je potrdila, da so ciljali opazovalnico skupine.

Napad je bil po navedbah izraelske vojske odgovor na najdeno eksplozivno sredstvo ob ograji na meji med Gazo in Izraelom, ki naj bi ga tja namestili pripadniki Islamskega džihada. Vojaški strokovnjaki so eksplozivno sredstvo dezaktivirali, pri čemer ni bilo poškodb ali smrtnih žrtev.

Po podatkih palestinskega zdravstvenega ministrstva sta bila v izraelskem napadu ubita 25-letni Husein Al Amur in 28-letni Halem Al Naka. Identitete tretjega umrlega še niso razkrili. Napad se je zgodil na vzhodu mesta Rafah na jugu Gaze.

Letalski napad na točke Hamasa
V ločenem letalskem napadu, ki ga je izraelska vojska izvedla v soboto ponoči, je Izrael napadel dve tarči na območju Gaze, ki je pod nadzorom Hamasa. O smrtnih žrtvah napada ne poročajo.

Kot je sporočila izraelska vojska, je bil letalski napad odgovor na kratek vdor Palestincev na izraelsko ozemlje, ki so kmalu zatem pobegnili nazaj na območje Gaze. Ob tem pa naj bi bil napad odgovor tudi na palestinske poskuse poškodovanja ograje na meji in izraelske varnostne infrastrukture med preteklimi protesti.

Množični protesti, poimenovani Veliki pohod vrnitve, na katerih so Palestinci zahtevali pravico do vrnitve na svoje nekdanje domove, s katerih jih je izgnal Izrael, so izbruhnili 30. marca letos in se končali 14. maja, ko so ZDA svoje veleposlaništvo preselile v Jeruzalem.

Več kot sto mrtvih, več kot 10.000 ranjenih
Po navedbah palestinskega zdravstvenega ministrstva je na protestih izraelska vojska ubila najmanj 118 ljudi, največ prav na "dan katastrofe" 14. maja, ko je protestiralo več deset tisoč ljudi, kar 62 jih je bilo ubitih. V času protestov ni bil ubit niti en izraelski državljan.

Združeni narodi so pred dobrim tednom odločili, da bodo v Gazo zaradi izraelskega nasilja napotili strokovnjake za vojne zločine, ki bodo preučili vse domnevne kršitve in zlorabe mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic.

Poleg 118 ubitih, med njimi tudi več mladoletnih, je izraelska vojska ranila več kot 10.000 ljudi, na tisoče med njimi tudi s pravim strelivom. Izraelske oblasti za nasilje in smrtne žrtve še naprej krivijo palestinsko gibanje Hamas, ki izvaja nadzor nad Gazo.

Smrt izraelskega vojaka
Izraelska vojska je v soboto sporočila, da je bil med izvajanjem aretacij na Zahodnem bregu ubit izraelski vojak, na katerega so Palestinci vrgli kamnito ploščo, poroča izraelski dnevnik Haaretz. Več sto ljudi se je udeležilo pogreba, na katerem je namestnik obrambnega ministra Eli Ben-Dahan zagotovil, da bodo "napadalce ujeli mrtve ali žive".