Izraelska vojska je z buldožerji uničila civilno infrastrukturo v mestu Tulkarem na Zahodnem bregu. Foto: Reuters
Izraelska vojska je z buldožerji uničila civilno infrastrukturo v mestu Tulkarem na Zahodnem bregu. Foto: Reuters

Izraelske sile so v četrtek pozno zvečer vdrle v begunsko taborišče Nur Šams, ki stoji vzhodno od mesta Tulkarm na Zahodnem bregu, je poročala Al Džazira. Po 12 urah napadov je izraelska vojska v petek zjutraj z buldožerji razdejala ceste in stanovanjske hiše ter uničila kanalizacijske vode v taborišču. V raciji begunskega taborišča je izraelska vojska ubila deset ljudi, za katere trdi, da so pripadniki terorističnega gibanja. Po navedbah vojske je bilo poškodovanih tudi osem izraelskih vojakov in policist.

Po poročanju tamkajšnjih virov, ki jih povzema nemška tiskovna agencija DPA, je vojska pridržala več palestinskih civilistov in povzročila vidno škodo na lokalnih cestah, zdravstvenih ustanovah in domovih. Tamkajšnji prebivalci so škodo označili kot "največje razdejanje na Zahodnem bregu" od uničenja begunskega taborišča Dženin med drugo intifado pred 20 leti.

Tulkarmska brigada, ki vključuje borce iz številnih palestinskih frakcij, je sporočila, da njeni borci nadaljujejo spopade z izraelskimi silami. Nad Nur Šamsom so opazili najmanj tri brezpilotna letala, slišati je bilo tudi streljanje, je poročal Reuters.

Med žrtvami po navedbah palestinskih virov tudi najstnik

Palestinsko ministrstvo za zdravje je potrdilo, da sta od petka na območju taborišča Nur Šams, kjer živijo vojni begunci iz leta 1948 in njihovi potomci, umrla dva človeka. Palestinski viri so eno smrtno žrtev identificirali kot strelca. Po navedbah palestinskih uradnikov je bila druga smrtna žrtev 16-letni dijak. Palestinski Rdeči polmesec je sporočil, da so izraelske sile preprečile dostop dvema reševalnima voziloma v taborišče Nur Šams, kjer je bil ranjen tudi njihov prostovoljec.

Izrael medtem nadaljuje tudi obstreljevanje Gaze, streli so prav tako znova odjeknili na izraelsko-libanonski meji. Od začetka vojne v Gazi je izraelska vojska okrepila napade na Zahodnem bregu, kjer je bilo v vsakodnevnih racijah ubitih najmanj 473 Palestincev, skoraj 5000 ranjenih in aretiranih več kot 8000 ljudi.

Najmanj osem ljudi, med njimi ženske in otroci, je bilo ubitih tudi v izraelskih napadih na Rafo na jugu Gaze, je poročala palestinska tiskovna agencija Vafa. Zdravstveno ministrstvo v Gazi je sporočilo, da je bilo v zadnjih 24 urah ubitih 42 ljudi in ranjenih 63.

Izraelska vojska v raciji ubila 10 ljudi

Erdogan napovedal, da bo "Palestino podpiral, dokler bo živ"

V Carigradu sta se medtem sešla vodja palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismail Hanija in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki se je po koncu srečanja zavzel za palestinsko enotnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Življenjsko pomembno je, da se Palestinci čim prej poenotijo. Najkorenitejši odziv na izraelsko obstreljevanje, ki vodi do zmage, namreč izhaja iz enotnosti," je po sestanku, ki je po poročanju turških medijev trajal dve uri in pol, poudaril Erdogan. Ismaila Hanijo in širše vodstvo Hamasa je turški predsednik Erdogan sprejel v palači Dolmabahce ob Bosporju, kjer je sicer umrl ustanovitelj turške republike Mustafa Kemal Atatürk.

Pred obiskom je Erdogan dejal, da bo "Palestino podpiral, dokler bo živ" in da bo ostal glas zatiranih Palestincev. To sicer ni bilo prvič, da je Erdogan v Turčiji gostil Hanijo, ki Hamas vodi iz izgnanstva v Katarju, poroča AFP.

Erdogan je od začetka vojne v Gazi, ki jo je sprožil napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani, med najostrejšimi kritiki Izraela. Foto: EPA
Erdogan je od začetka vojne v Gazi, ki jo je sprožil napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani, med najostrejšimi kritiki Izraela. Foto: EPA

Erdogan je oster kritik Izraela, ki ga je večkrat označil za teroristično državo in ga obtožil, da v Gazi izvaja genocid. Konec preteklega leta je izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja primerjal z nacističnim voditeljem Adolfom Hitlerjem in presodil, da so mednarodne institucije zaradi izraelskih napadov na Gazo povsem odpovedale.

Izrael je zaradi Erdoganovih kritik odpoklical izraelske diplomatske predstavnike v Ankari. Erdogan pa je že pred tem prekinil diplomatske odnose z Izraelom in pozval k sojenju izraelskim voditeljem na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu.

Hamas, ki ga ZDA, EU in Izrael označujejo za teroristično organizacijo, je tekmec gibanja Fatah, ki vlada na zasedenem Zahodnem bregu.

Trenutno v pogajanjih med Hamasom in Izraelom med drugim poleg Egipta posreduje Katar, ker pa ta nakazuje morebiten umik, bi lahko po poročanju AFP-ja njegovo mesto zasedla prav Turčija. Zunanji minister Hakan Fidan je bil že v sredo v Dohi, danes pa je na obisku gostil egiptovskega kolega Sameha Šukrija, s katerim sta oba poudarila potrebo po dostavi več humanitarne pomoči na območje opustošene Gaze.