Nadzor izraelskih vojakov v mestu Aškelon. Foto: Reuters
Nadzor izraelskih vojakov v mestu Aškelon. Foto: Reuters

Palestinsko gibanje Hamas je v soboto zjutraj napovedalo operacijo Nevihta Al Aksa in proti Izraelu iz Gaze izstrelilo več tisoč raket. Palestinski borci so prebili mejo in vstopili v več izraelskih mest.

Sorodna novica Hamas napadel Izrael in zajel talce. Sledil je silovit protinapad izraelskih sil na Gazo.

Hamas je že v soboto objavil, da je zajel več Izraelcev, vključno z vojaki, kar je potrdila tudi izraelska vojska. Izraelsko veleposlaništvo v ZDA je medtem na družbenih omrežjih sporočilo, da je bilo zajetih 100 Izraelcev – tako vojakov kot civilistov, poroča BBC.

Na izraelski strani je bilo po zadnjih podatkih ubitih več kot 700 ljudi, več kot 2000 je ranjenih, od teh jih je 200 v kritičnem stanju. Po podatkih izraelske reševalne službe Zaka so samo na glasbenem festivalu, ki je potekal v bližini meje z Gazo, našli 260 trupel.

Žrtev med Palestinci je bilo v izraelskih povračilnih napadih na Gazo po podatkih palestinskih oblasti najmanj 413, med njimi 78 otrok in 31 žensk. Kot je popoldne še sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje, je ranjenih 2300 ljudi.

ZN-ova agencija Svetovni program za hrano (WFP) je pozvala k oblikovanju humanitarnega koridorja za Gazo, saj je poudarila, da ima vse več civilistov na tem območju otežen dostop do preskrbe s hrano. WFP je sicer do izbruha spopadov zagotavljal hrano za 350.000 Palestincev mesečno.

Sorodna novica Tanja Fajon: Solidarnost z Izraelom je neomajna

Izraelska vojska namerava prevzeti nadzor nad Gazo

Izraelske sile so odgovorile s silovitim obstreljevanjem Gaze. V Aškelonu in več drugih krajih ob meji potekajo intenzivni strelski spopadi med izraelsko vojsko in Hamasom, poroča Al Džazira. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP oboroženi spopadi potekajo tako v mestih kot tudi na posameznih delih avtocest. Po besedah visokega predstavnika izraelske vojske so v Gazi zadeli 800 ciljev Hamasa, več sto Hamasovih borcev so ubili, nekaj deset pa ujeli.

Dim nad Gazo po izraelskem obstreljevanju. Foto: Reuters
Dim nad Gazo po izraelskem obstreljevanju. Foto: Reuters

Izraelski varnostni kabinet je popoldne tudi uradno razglasil vojno stanje. "Vojna, ki jo je Izraelu vsilil morilski teroristični napad z območja Gaze, se je začela 7. oktobra 2023 ob 6. uri zjutraj," so v sporočilu za javnost navedli v uradu premierja Benjamina Netanjahuja.

Cilj izraelske vojske po napadu Hamasa je prevzeti nadzor nad celotnim območjem Gaze in pobiti vse "teroriste", je sporočil tiskovni predstavnik izraelske vojske Richard Hecht. Pri tem bodo evakuirali izraelska naselja ob meji in na tisoče ljudi prepeljali v druge kraje po Izraelu.

Civilistov s palestinskega ozemlja ne nameravajo evakuirati. Prebivalci Gaze bodo zgolj dobili navodila pred napadi na cilje skrajnega palestinskega gibanja Hamas, "da bi se izognili kolateralni škodi". "Rekli jim bomo, naj gredo na sever, na jug, na vzhod," je dodal Hecht.

Izraelska vojska je zvečer sporočila, da so napadalci Hamasa še vedno v državi. "V Izraelu so še vedno sovražne sile," je dejal vojaški tiskovni predstavnik Daniel Hagari približno 36 ur po začetku napada z območja Gaze. Vojska je prebivalcem dveh mest na obmejnem območju sporočila, naj "zaradi varnostnih razmer" zvečer ne zapuščajo svojih domov.

"Smo sredi vojne," je dejal Hagari. Izraelske zračne sile so razporejene za napad na cilje na območju Gaze. V preteklih urah je več kot 50 bojnih letal uničilo okoli 120 ciljev Hamasa, je še dejal Hagari.

Evakuacija slovenskih državljanov ni predvidena

V Izraelu je trenutno 17 slovenskih državljanov, ki so po sobotnem izbruhu nasilja stopili v stik z ministrstvom za zunanje in evropske zadeve. Z ministrstva so sporočili, da njihova evakuacija trenutno ni predvidena.

MZEZ je sicer v soboto že izdalo opozorilo za slovenske državljane na tem območju in jih za nujno konzularno pomoč napotilo na slovensko veleposlaništvo v Tel Avivu. Ob tem so poudarili, da nadaljnjega zaostrovanja konflikta med Izraelci in Palestinci ni mogoče izključiti.

Izraelski zračni obrambni sistem med prestrezanjem raket iz Gaze pri mestu Aškelon. Foto: Reuters
Izraelski zračni obrambni sistem med prestrezanjem raket iz Gaze pri mestu Aškelon. Foto: Reuters

Prebivalci Gaze se ne morejo nikamor zateči

Iz Gaze že zdaj poročajo o bombardiranju, ki je potekalo tudi ponoči. "Bombe padajo na več sosesk. /.../ Eksplozije pretresajo vse kraje v Gazi, noben kraj ni varen," je za Al Džaziro povedala prebivalka Maha Husaini, članica organizacije Monitor človekovih pravic Euro-Med.

Številni prebivalci so vzeli najnujnejše in skušali pobegniti pred spopadi, vendar se prebivalci Gaze ne morejo nikamor zateči, saj na območju "ni zaklonišč ali predorov", prav tako pa so zablokirani vsi prehodi na območje Izraela in v Egipt.

Agencija Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) je sporočila, da se je v 44 njenih šol v Gazi zateklo več kot 20.000 ljudi. "Število hitro narašča," je povedal tiskovni predstavnik v Gazi Inas Hamdan. UNRWA je še sporočil, da so bile tri njene šole poškodovane v izraelskih zračnih napadih. Centri agencije za razdeljevanje hrane, ki nudijo pomoč
več kot 540.000 prebivalcem Gaze, so od sobote zaprti.

Izrael Gazi izklopil elektriko

V Gazi so noč preživeli v temi. Izraelski svet za nacionalno varnost je namreč sklenil ustaviti dobavo elektrike, goriva in blaga v Gazo in odobril ukrepe za "uničenje vojaških in upravnih zmogljivosti" Hamasa. V izraelskem napadu je bila med drugim popolnoma uničena 14-nadstropna stolpnica v središču Gaze, v kateri je bilo več deset stanovanj in pisarne Hamasa, poroča BBC. V galeriji fotografije uničenja v Gazi po izraelskih napadih.

Hezbolah izvedel napad na Izrael

Na severu Izraela so zjutraj poročali o napadu iz Libanona. Odgovornost je prevzelo libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki je z granatami in raketami napadlo izraelsko radarsko postajo na območju pod okupacijo Izraela. Sporočili so, da so napad izvedli v znak solidarnosti s Palestinci. Izraelska vojska je izvedla povračilni napad.

Izraelski vojak pred uničeno policijsko postajo v Sderotu, ki so jo v soboto zavzeli borci Hamasa. Foto: Reuters
Izraelski vojak pred uničeno policijsko postajo v Sderotu, ki so jo v soboto zavzeli borci Hamasa. Foto: Reuters

Netanjahu: Pred nami je dolga in naporna vojna

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je dejal, da je pred Izraelom dolga in naporna vojna s Hamasom. "Prva faza se bo končala v jutranjih urah z uničenjem večine sovražnikovih sil, ki so prodrle na naše ozemlje. Hkrati smo sprožili ofenzivo, ki se bo nadaljevala brez zadržka in predaha, dokler ne bodo doseženi cilji. Državljanom Izraela bomo vrnili varnost in zmagali bomo."

Palestinski predsednik Mahmud Abas je v sporočilu, da ima njegovo ljudstvo pravico, da se brani pred "terorjem naseljencev in okupacijskih enot". Izrael palestinski ozemlji Gaza in Zahodni breg okupira že od leta 1967, na območje pa naseljuje tudi svoje prebivalstvo, kar je v nasprotju z mednarodnim pravom.

Predstavnik Hamasa Hazem Kasem je dejal, ne more biti govora o premirju, "dokler Izrael stopnjuje vojno" in napada civiliste. Kot je dodal, je preuranjeno govoriti tudi o mirovnem posredovanju, saj da "bojno polje določa, kdo nadzira razmere".

Zaradi spopadov je medtem več letalskih družb za prihodnje dni že odpovedalo polete v Tel Aviv, med njimi American Airlines, Air France, Lufthansa, Emirates in Ryanair. Izraelski letalski prevoznik El Al pa je sporočil, da za zdaj ohranja lete v Tel Aviv, čeprav so bili nekateri leti, ki jih izvajajo tuji partnerji, odpovedani. Prav tako niso ustavljene komercialne letalske povezave z izraelskim mednarodnim letališčem v Eilatu, turistični destinaciji ob Rdečem morju.

Sledi raket, ki so bile iz Gaze izstreljene proti Izraelu. Foto: Reuters
Sledi raket, ki so bile iz Gaze izstreljene proti Izraelu. Foto: Reuters

Žrtve tudi med tujci

Ob napadu so bili med žrtvami tudi tuji državljani. Med drugim sta bila po poročanju tujih tiskovnih agencij ubita dva Tajca in Britanec, Francoz in trije Američani, predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva pa je potrdil, da sta v napadih Hamasa umrli tudi dve Ukrajinki. Kot je dodal, sta obe že dlje časa živeli v Izraelu. Med žrtvami je tudi deset Nepalcev.

Poljska in Črna Gora bosta evakuirali svoje državljane

Poljska se je odločila za evakuacijo svojih državljanov iz Izraela, je na družbenih omrežjih objavil obrambni minister Mariusz Blaszczak. "Za naše rojake bomo poslali transportna letala C-130 Hercules," je zapisal. Predsednik Andrzej Duda je pozneje potrdil, da je Poljska poslala
transportna letala vojaškega letalstva za izvedbo evakuacije Poljakov, ki so trenutno v Izraelu. Nekateri naj bi že čakali na letališču Ben Gurion v Tel Avivu.

Tudi črnogorski premier Dritan Abazović je sporočil, da je letalo nacionalne letalske družbe To Montenegro že pripravljeno, da poleti po črnogorske državljane v Izrael.

Iz Izraela je svoje državljane evakuirala tudi Bolgarija. Foto: Reuters
Iz Izraela je svoje državljane evakuirala tudi Bolgarija. Foto: Reuters

Iran podpira Hamasov napad

Tiskovni predstavnik Hamasa Gazi Hamad je v intervjuju za BBC dejal, da je Iran neposredno podprl napad na Izrael. Visoki predstavnik Bele hiše je sicer v soboto dejal, da je za zdaj še prezgodaj reči, ali je v napad Hamasa "neposredno vpleten" Iran.

Iranski zunanji minister Hosein Amirabdolahian je po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa v telefonskem pogovoru s turškim kolegom Hakanom Fidanom dejal, da je napad Hamasa na Izrael po mnenju Teherana spontana poteza odporniških sil kot odgovor na nadaljevanje zločinskih dejanj izraelskega režima. "Treba je okrepiti solidarnost med islamskimi državami v podporo palestinskemu ljudstvu in odporu," je dejal.

Tudi iranski predsednik Ebrahim Raisi je pozneje izrazil podporo "legitimni obrambi" palestinskega ljudstva. Raisi je po telefonskem pogovoru z voditeljema palestinskih oboroženih gibanj Hamas Ismailom Hanijehom in Islamskega džihada Ziadom al Nakhalo še pozval vlade muslimanskih držav, naj potrdijo svojo podporo Palestincem. "Iran podpira samoobrambo palestinskega naroda. Sionistični režim in njegovi podporniki (...) morajo nositi odgovornost za dogajanje," je dejal Raisi v sporočilu, ki ga je naslovil na palestinsko ljudstvo.

Pirc Musar obsodila "vse napade na civiliste"

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je odzvala na dogajanje v Izraelu in Gazi ter na družbenem omrežju X obsodila "vsak napad na civilno prebivalstvo". Ob tem se je zavzela za zadržanost vseh strani.

"Verjamem, da je zdaj čas za zadržanost vseh strani, da bi preprečili stopnjevanje nasilja ter nadaljnje izgube življenj in trpljenje civilistov," je zapisala predsednica. "Moje misli so z vsemi žrtvami in njihovimi najdražjimi," je dodala.

Okrepljena vojaška pomoč ZDA

Številne zahodne države so v soboto obsodile napad na Izrael, ameriški predsednik Joe Biden pa je dejal, da se ima ta pravico braniti. Biden je nato "odredil dodatno podporo Izraelu", je sporočila Bela hiša, ki je v posebnem sporočilu o telefonskem pogovoru med voditeljema ZDA in Izraela pojasnila, da gre za vojaško pomoč. Po navedbah agencije Reuters to pomeni, bodo ZDA v znak podpore Izraelu in v znak zastraševanja bližje Izraelu pomaknile več svojih vojaških ladij in letal.

ZDA so nato sporočile, da bodo okrepile svojo navzočnost v vzhodnem Sredozemlju. Na poti tja je letalonosilka Gerald Ford, največja vojaška ladja na svetu, ter še pet ladij. Prav tako okrepitve v regijo pošilja ameriško letalstvo. Ameriški obrambni minister Llyod Austin je sporočil še, da so ZDA dale Izraelu na razpolago dodatno vojaško opremo in strelivo.

Obsodbe napadov na Izrael

Izraelske sile so v enem od napadov uničile mošejo v kraju Kan Junis. Foto: Reuters
Izraelske sile so v enem od napadov uničile mošejo v kraju Kan Junis. Foto: Reuters

Turčija, Egipt in več arabskih držav je pozvalo k zadržanosti, prav tako Rusija in danes tudi Kitajska. Papež Frančišek pa je dejal, da "terorizem in vojna ne prinašata rešitev" in prav tako pozval h koncu spopadov.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres, ki je prav tako obsodil Hamasov napad na Izrael, je ob tem pozval k diplomatskim prizadevanjem, da preprečijo širjenje konflikta. O razmerah bo danes popoldne po newyorškem času na izrednem zasedanju razpravljal Varnostni svet ZN-a.

Kitajsko zunanje ministrstvo je izrazilo globoko zaskrbljenost zaradi nasilja in vse vpletene pozvalo k prekinitvi ognja in umiritvi razmer. Ob tem so v Pekingu pozvali tudi k t. i. rešitvi dveh držav, ki vključuje ustanovitev neodvisne palestinske države.

Iz kabineta Netanjahuja so pozno popoldne sporočili, da se je izraelski premier po telefonu pogovarjal z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, italijansko premierko Giorgio Meloni in britanskim premierjem Rishijem Sunakom. Kot so zapisali, so omenjeni voditelji "izrazili neomajno podporo pravici Izraela do obrambe, dokler je to potrebno", je poročal izraelski Haaretz.

Podporo Izraelu je izrazil tudi ukrajinski predsednik Zelenski, ki je dejanje Hamasa označil za "predrzen napad velikega obsega". Netanjahuju je izrazil sožalje zaradi številnih smrtnih žrtev.

Na eskalacijo se je odzvala tudi Ankara. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da je Turčija odločena okrepiti diplomatska prizadevanja za umiritev konflikta, a dodal, da je rešitev dveh držav edina poti do miru.

Tiskovni predstavnik Hamasa Osama Hamdan se je medtem odzval na kritike zahodnih držav in humanitarnih organizacij, da je bilo v napadih ubitih veliko civilistov. "Morate razlikovati med naseljenci in civilisti. Naseljenci so napadali Palestince, so del okupacije in izraelskih varnostnih sil, niso civilisti," je dejal za Al Džaziro.

Spopadi v Izraelu in Gazi ne pojenjajo
Kaj je Hamas in kdo ga podpira?
Pogovor s Slovencem v Izraelu