Tanja Fajon. Foto: BoBo
Tanja Fajon. Foto: BoBo
Sorodna novica Golob, zunanje ministrstvo obsodila operacijo Hamasa, Levica opozarja na "apartheid nad Palestinci"

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na digitalnem družbenem omrežju X zatrdila, da so si v obsodbi "zavržnega napada" na Izrael s kolegi v Evropski uniji enotni. "Stalno smo v stiku, zbiramo in preverjamo informacije. Zaščita civilistov je zdaj ključna prioriteta, kot tudi izpustitev talcev. S partnerji v regiji skušamo preprečiti nove izbruhe in zavarovati stabilnost," je navedla.

Odgovorila je tudi na nekatere kritike, da se ima Palestina glede na številne žrtve konflikta v zadnjih letih pravico braniti in da si Zahod, vključno s Slovenijo, zatiska oči pred tem.

Zatrdila je, da se je "vedno in vztrajno zavzemala za mirno rešitev vprašanja Palestine, ki bi temeljila na načelu dveh držav, in obsojala nasilje tudi v Gazi". Poudarila je še, da se o tem pogovarja s palestinskim kolegom in dodala, da je nedavno sodelovala tudi na mirovnem vrhu ob robu Generalne skupščine ZN-a v New Yorku.

Sorodna novica Skupno že prek 1000 žrtev. Izraelska vojska: V Gazi zadetih 800 ciljev Hamasa.

Vojno stanje v Izraelu

Hamas je v soboto s kopnega, zraka in morja napadel Izrael, ta pa se je na napad silovito odzval, predvsem z raketnimi napadi na Gazo. Izrael je napovedal tudi evakuacijo judovskega prebivalstva iz okolice Gaze v 24 urah. Izraelska vojska si je za cilj zadala popoln prevzem nadzora nad tem palestinskim ozemljem.

Izraelski varnostni kabinet je sicer danes (nedelja) v državi uradno razglasil vojno stanje. Spopadi so doslej terjali že na stotine smrtnih žrtev.

Obsodbe nasilja in pozivi k miru prihajajo z vsega sveta.