Foto: Boštjan Podlogar/STA
Foto: Boštjan Podlogar/STA

"Obsojam vsakršni napad na civiliste, vključno z današnjim strahotnim napadom Hamasa. Z mislimi sem pri vseh žrtvah in njihovih najbližjih. Menim, da se morajo vse stvari samoobvladati in preprečiti eskalacijo nasilja, nadaljnjih smrti in trpljenja civilistov," je zapisala predsednica države Nataša Pirc Musar.

"Današnji napadi na Izrael so izredno skrb vzbujajoči. Terorizem in nasilje nad nedolžnimi civilisti ne vodita nikamor. Močno obsojam Hamasova dejanja in pozivam k umiritvi razmer," je predsednik vlade Robert Golob sporočil prek vladnega profila na omrežju X, nekdanjem Twitterju.

Na napad so se odzvali tudi na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. "Najostreje obsojamo današnje množične in neselektivne teroristične napade na Izrael. Solidarni smo z Izraelom. Naše misli so z žrtvami in njihovimi družinami," so sporočili na omrežju X.

Podatka o morebitnih slovenskih državljanih na območju Izraela in Gaze še ni. So pa na ministrstvu posvarili, da nadaljnjega zaostrovanja ni mogoče izključiti, in vse državljane Slovenije za nujne primere napotili na slovensko veleposlaništvo v Tel Avivu.

"V nujnih primerih se obrnite na Veleposlaništvo RS v Tel Avivu +972544516076 oz. na dežurno službo ministrstva +386 1 478 22 19," sporoča ministrstvo.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec je prav tako na omrežju X komentiral Hamasov napad, rekoč da bo odziv Izraela "upravičeno silovit, celovit in dolgotrajen".

Solidarnost z Izraelom in sožalje svojcem žrtev sta na omrežju X izrazila predsednika opozicijskih strank SDS in NSi, Janez Janša in Matej Tonin.

Levica opozarja na zgodovinsko sotvarje

Drugačnega stališča je Levica, ki opozarja, da stopnjevanje konflikta ne bo prineslo rešitve spora med državama. "Vse od leta 1967 je Izrael z vojsko okupiral in koloniziral palestinska ozemlja ter izvajal sistematično politiko drobljenja palestinskih ozemelj in teror nad Palestinci. Z drugimi besedami – Izrael izvaja apartheid nad Palestinci že 50 let. Palestinsko-izraelski konflikt se v zadnjega pol stoletja ni premaknil nikamor, svet pa je mižal. Znal je obsoditi napade Palestine, ne pa Izraela. In tudi zato nikoli ni kazalo, da bi bila rešitev kje na obzorju. Danes tudi Slovenija ponavlja to napako."

"V Levici smo vsa ta leta vztrajno opozarjali na razsežnost izraelske okupacije in kršitve Ženevske konvencije. Vedno smo bili stališča, da mora biti vsaka okupacija obsojena, vsak zločin pa preprečen. Zato tudi danes ob napadih palestinskih milic na Izrael obsojamo uporabo orožja, ki je uperjeno zoper civilno prebivalstvo. Obenem pa opozarjamo, da nobena vojna ne bo prinesla rešitve, ampak bo samo poglobila konflikt, katerega posledica bo še več mrtvih in razdejanje tako Palestine kot Izraela. Zato bi morali svetovni voditelji čim prej reagirati in zastaviti svoje ime za prekinitev ognja in začetek novih mirovnih pogajanj. Edini način, ki bo to pot začel, je priznanje palestinske državnosti – dolg, ki ga ima tudi Slovenija, tudi v luči svoje zgodovine. Čeprav je malo upanja, to ostaja in umira zadnje.”

Hamas, ki ga Evropska unija opredeljuje kot teroristično organizacijo, je zjutraj z raketami napadel več izraelskih mest, večje število njihovih borcev pa je tudi vdrlo na ozemlje Izraela. Izrael je nato začel povračilne napade na območju Gaze. Gre za novo, a nepričakovano zaostritev dolgoletnega konflikta. Število mrtvih med Izraelci je po navedbah zdravstvenih oblasti doseglo 100, med Palestinci pa 200.

Sorodna novica Silovit protinapad Izraela na Palestino. Izrael bo 2,3 milijona prebivalcem Gaze odklopil elektriko.