Evakuacija bolnišnice Kamal Advan po izraelskem napadu v Beit Lahiji, 21. maj. Foto: Reuters
Evakuacija bolnišnice Kamal Advan po izraelskem napadu v Beit Lahiji, 21. maj. Foto: Reuters

Bolnišnica Aksa je opozorila, da bodo zaradi hudega pomanjkanja goriva v bolnišnici odpovedali generatorji in da bodo brez elektrike vsi pacienti obsojeni na smrt. Zaradi tega prenapolnjena bolnišnica v Deir el Balahu ne more uporabljati večine svoje opreme, je za Al Džaziro povedal tiskovni predstavnik bolnišnice Khalil Al Dekran.

Sorodna novica "Nemška slepa solidarnost z Izraelom ni iz občutka krivde, ampak iz koristoljubja"

Ministrstvo za zdravje na območju Gaze je v četrtek posvarilo, da bi lahko največjo bolnišnico v osrednjem delu palestinske enklave kmalu zaprli, saj ji primanjkuje električne energije, potem ko je izraelski vojaški napad v Rafi močno omejil dotok goriva za generatorje.

Po navedbah ministrstva je v bolnišnici na zdravljenju več kot 600 bolnikov in ranjencev, od njenega delovanja pa je odvisno še okoli 650 bolnikov, ki hodijo tja na dializo. Njen direktor je po poročanju televizije Al Džazira opozoril, da bodo brez elektrike vsi pacienti obsojeni na smrt.

Po podatkih Združenih narodov bi z izgubo bolnišnice Aksa v mestu Deir al Bala ostali le dve bolnišnici, in to v času, ko mesto preplavljajo Palestinci, ki bežijo iz Rafe na jugu enklave. V celotni Gazi deluje le še tretjina od prvotnih 36 bolnišnic, pa še te le delno.

Razmere se po poročanju Al Džazire zaostrujejo tudi v bolnišnicah na severu območja Gaze, še posebej v bolnišnici Kamal Advan, ki jo je ponoči obstreljevala izraelska vojska, ter v bolnišnici Avda.

Izraelska vojska našla trupla treh talcev

Izraelska vojska je sporočila, da je v operaciji v Džabaliji našla trupla treh talcev, ki jih je Hamas ugrabil 7. oktobra na glasbenem festivalu.

Gre za 42-letnega Izraelca in 32-letnega državljana Mehike in Francije, ki so ju pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas 7. oktobra lani ob vdoru v Izrael ugrabili na glasbenem festivalu. Tretja žrtev je 59-letni prebivalec Sderota, ki je dvojni državljan Brazilije in Izraela in so ga od napada Hamasa pogrešali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vest o najdbi trupel je objavil tiskovni predstavnik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari in dodal, da je Izrael odločen poiskati preostale talce, ki so še vedno v Gazi. "Ne bomo se prenehali bojevati za njihovo svobodo," je dejal. "Vsaka spodobna država bi storila enako."

Trupla so identificirali zdravniki izraelskega nacionalnega forenzičnega inštituta in izraelska policija, je sporočila vojska.

Forum družin, skupina, ki zastopa družine talcev, je pozval vlado, naj si bolj prizadeva za sklenitev sporazuma o vrnitvi preostalih talcev, ki so še vedno v Gazi.

"Najdba njihovih trupel je tih, a odločen opomin, da mora država Izrael nemudoma poslati pogajalske skupine z jasno zahtevo po sklenitvi dogovora, ki bo omogočil hitro vrnitev vseh talcev: živih na rehabilitacijo, umorjenih pa na pokop," so sporočili v izjavi.

Egipt bo odprl mejni prehod Kerem Šalom

Egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi privolil, da se pomoč ZN-a v Gazo preusmeri skozi prehod Kerem Šalom, je sporočila Bela hiša. Prehod je trenutno praktično zaprt zaradi izraelske ofenzive proti gibanju Hamas, agencije ZN-a pa opozarjajo na vse večjo nevarnost lakote na palestinskem ozemlju. Ameriški predsednik Joe Biden se je zavezal, da bo podprl prizadevanja za ponovno odprtje mejnega prehoda v Rafi na jugu Gaze, kjer je Izrael sprožil novo operacijo, dodaja sporočilo Bele hiše.

Al Sisi in Biden sta se sicer pogovarjala tudi o zastalih pogajanjih o prekinitvi ognja, v katerih sodelujejo ameriški, egiptovski in katarski posredniki. Biden namerava v Kairo poslati ekipo visokih predstavnikov vlade za nadaljevanje pogajanj.

Izrael konzulatu Španije v Jeruzalemu prepovedal storitve za Palestince

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je na družbenem omrežju X zapisal, da se je odločil prekiniti povezavo med španskim predstavništvom v Izraelu in Palestinci. Dodal je, da je to odziv na špansko napoved priznanja palestinske države in protijudovski poziv podpredsednice španske vlade Marie Jesus Montero, naj ne le prizna palestinsko državo, ampak naj "osvobodi Palestino od reke do morja".

"Če želi ta nevedna, sovraštva polna oseba razumeti, za kaj si radikalni islam resnično prizadeva, naj preuči 700 let islamske vladavine v Al Andalusu – današnji Španiji," je bil Kac še kritičen do podpredsednice španske vlade.

Voditelji Irske, Španije in Norveške so v sredo napovedali, da bodo 28. maja priznali Palestino, kar je nemudoma sprožilo pričakovan odziv izraelske vlade, ki zavrača rešitev dveh držav. Izraelski zunanji minister je že takoj napovedal, da "Izrael ne bo ostal tiho" in da bodo sledile hude posledice.

Že na dan, ko je trojica napovedala priznanje Palestine, je Izrael svoje veleposlanike na Norveškem, Irskem in v Španiji poklical v domovino na pogovore. Ob tem je na pogovore povabil tudi veleposlanike omenjenih držav v Izraelu.

Španski premier Pedro Sanchez je ob napovedi priznanja v parlamentu poudaril, da bo Španija Palestino priznala iz številnih razlogov, ki jih lahko strnemo v tri besede: mir, pravičnost in doslednost.

Ob tem je ocenil, da izraelski premier Benjamin Netanjahu ogroža rešitev dveh držav na Bližnjem vzhodu. "Moramo zagotoviti spoštovanje rešitve dveh držav in vzajemno jamstvo za varnost," je dejal. Zagotovil je tudi, da priznanje Palestine ni uperjeno proti Izraelu niti proti Judom, prav tako to ni usluga palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas.

Nemčija in Portugalska zavračata priznanje Palestine

Nemški kancler Olaf Scholz pa je danes povedal, da njegova vlada ne načrtuje uradnega priznanja Palestine. Tudi portugalski premier Luis Montenegro je po pogovorih z njim v Berlinu povedal, da tega ne namerava storiti niti Portugalska, saj da razmere še niso zrele.

Predsednika vlad sta to izjavila po tem, ko so Španija, Irska in Norveška v sredo napovedale, da bodo prihodnji teden priznale Palestino.

Scholz je na novinarski konferenci po pogovorih s portugalskim kolegom dejal, da za priznanje palestinskih oblasti kot države ni razloga, saj da ni jasnosti glede njenega ozemlja in s tem povezanih drugih vprašanj. Namesto tega morajo Izrael in Palestinci na pogajanjih doseči dogovor o rešitvi dveh držav, po katerem bodo palestinske oblasti odgovorne za Zahodni breg in območje Gaze, je dejal. Pristavil pa, da je do tega še dolga pot.

"Simbolično priznanje države nas ne bo približalo temu cilju," je še dodal. Meni, da je zdaj pomembno doseči dolgoročno prekinitev ognja in da se vse strani zavežejo rešitvi dveh držav.

Tudi Montenegro je dejal, da Portugalska za zdaj ne bo priznala Palestine, čeprav je v Generalni skupščini Združenih narodov podprla njeno polnopravno članstvo v ZN-u. Povedal je, da čakajo na nadaljnjo razpravo o tem vprašanju v okviru EU-ju.

Borrell: Priznanje palestinske države ni darilo Hamasu

"Priznanje palestinske države ni darilo Hamasu, prav nasprotno," je dejal vodja zunanje politike Evropske unije Josep Borrell.

"Palestinska oblast ni Hamas, nasprotno, z njo se globoko spopadajo." Dodal je, da se je Unija že pogovarjala s palestinsko oblastjo, jo financirala in se z njo sešla.

"Vsakič, ko se nekdo odloči podpreti palestinsko državo, se Izrael odzove tako, da to spremeni v protijudovski napad," je dodal.

Borrell o priznanju Palestine