Izrael je Golansko planoto zasedel v vojni leta 1967, v kateri je napadel svoje sosede. Del takrat osvojenega ozemlja Izrael nadzira še danes. Foto: Reuters
Izrael je Golansko planoto zasedel v vojni leta 1967, v kateri je napadel svoje sosede. Del takrat osvojenega ozemlja Izrael nadzira še danes. Foto: Reuters

Potezo ameriškega predsednika Donalda Trumpa so obsodili Savdska Arabija, Bahrajn, Katar in Kuvajt, vse zaveznice ZDA, ki imajo v njih razporejene svoje vojaške enote.

V Riadu, ki je sicer glavni regionalni zaveznik ZDA, pa tudi pomemben zaveznik Izraela, poudarjajo, da gre za jasno kršitev mednarodnega prava. "Kraljevina Savdska Arabija odločno zavrača in obsoja" priznanje izraelske suverenosti nad okupirano sirsko Golansko planoto, so po poročanju savdske tiskovne agencije SPA poudarili v Riadu.

Pri tem so opozorili, da bo imela ameriška poteza "velike negativne učinke" na mirovna prizadevanja na Bližnjem vzhodu, pa tudi za stabilnost v regiji.

Kuvajt in Bahrajn sta obžalovala odločitev ZDA. "Bahrajnsko zunanje ministrstvo potrjuje, da je Golanska planota arabsko in sirsko ozemlje, ki ga je Izrael okupiral leta 1967, kar je potrjeno v resolucijah Varnostnega sveta ZN-a," so sporočili v Manami.

Katar pa je Izrael pozval, naj konča okupacijo Golanske planote in začne spoštovati mednarodne resolucije.

Sorodna novica Rusija in Sirija: Trump z izjavami o Golanski planoti destabilizira Bližnji vzhod

Guterres: Status Golanske planote se ni spremenil

Medtem je generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres sporočil, da se status Golanske planote z ameriškim priznanjem izraelske suverenosti ni spremenil. "Politika ZN-a glede Golana je zapisana v zadevnih resolucijah Varnostnega sveta ZN-a in ta politika se ni spremenila," je sporočil Guterresev tiskovni predstavnik svetovne organizacije Stephane Dujarric.

Rusija je spet opozorila, da bo imelo Trumpovo priznanje negativne posledice za regijo, zlasti v povezavi s sirskim konfliktom. Ta odločitev je le še en korak Washingtona v nasprotju z mednarodnim pravom, je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. To bo imelo po njegovih besedah definitivno negativne posledice tako za bližnjevzhodni mirovni proces kot za splošno ozračje za politično rešitev v Siriji.

Ameriški predsednik je v ponedeljek v Beli hiši ob prisotnosti izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja podpisal razglasitev priznanja izraelske suverenosti nad Golansko planoto, ki je po mednarodnem pravu sicer del Sirije.

V Damasku so se že v ponedeljek odzvali, da Trump s tem dejanjem očitno krši mednarodno pravo in ustanovno listino Združenih narodov. Na sirskem zunanjem ministrstvu so ocenili, da gre za agresivno potezo Trumpa, ki nima nobene pravne avtoritete, da legalizira okupacijo Golanske planote.

Del Sirije pod izraelsko okupacijo

Izrael je Golansko planoto zasedel v vojni leta 1967, leta 1981 pa si jo je tudi uradno priključil, česar mednarodna skupnost ne priznava. Izrael si je v nasprotju z mednarodnim pravom priključil tudi Vzhodni Jeruzalem, ki ga je prav tako zasedel leta 1967, območji Gaze in Zahodnega brega pa tudi po 52 letih ostajata pod izraelsko vojaško okupacijo.

Trump priznal izraelsko suverenost nad Golansko planoto