Slovesnost v bazi Al-Qaim, na kateri bodo opremo in oporišče predali iraški vojski, bo že ta teden. Z umikom iz Al-Qaima se bodo Američani umaknili iz še zadnjega oporišča ob iraško-sirski meji. Območje na obeh straneh meje obvladujejo šiitske milice in sile, ki jih podpira Iran, navaja BBC.

Varnostne razmere za ameriške vojake v Iraku so se v zadnjih mesecih poslabšale. Foto: EPA
Varnostne razmere za ameriške vojake v Iraku so se v zadnjih mesecih poslabšale. Foto: EPA

Likvidacija Solejmanija povečala napetosti
Napetosti med na eni strani ameriško vojsko ter iraško vlado, šiitskimi milicami in Iranom na drugi strani so se po ameriški likvidaciji vodje Iranske revolucionarne garde generala Kasema Solejmanija 3. januarja letos še povečale. Iraški parlament je po likvidaciji Solejmanija od vlade v Bagdadu celo zahteval, da odreče gostoljubje ameriškim vojakom, ker da so ZDA kršile suverenost Iraka.

Od oktobra lani 25 napadov na ameriška oporišča
Poleg baze Al-Qaim se bodo Američani umaknili še iz oporišča v Qayari in Kirkuka. Obe sta bili v zadnjih mesecih tarča raketnih napadov proiranskih šiitskih milic. Skupno je bilo od oktobra 2019 na ameriška oporišča v Iraku izvedenih najmanj 25 raketnih napadov, v katerih je bilo izstreljenih 160 raket.

V Iraku 5.200 ameriških vojakov
Ocenjuje se, da je trenutno v Iraku 5.200 ameriških vojakov. Koliko jih bo po umiku iz treh oporišč še ostalo v državi, ni znano, saj bodo nekatere vojake premestili v druge dele države.