Pogled na prestolnico Združenih arabskih emiratov, v ozadju najvišja zgradba na svetu Burdž Kalifa. Foto: EPA
Pogled na prestolnico Združenih arabskih emiratov, v ozadju najvišja zgradba na svetu Burdž Kalifa. Foto: EPA

Premier šejk Mohamed bin Rašid Al Maktum, je na Twitterju sporočil, da bodo lahko investitorji, znanstveniki, zdravniki, umetniki in njihove družine v skladu z novim amandmajem k zakonu o državljanstvu prejeli državljanstvo Združenih arabskih emiratov. Pri določanju upravičencev bodo državne in lokalne oblasti upoštevale jasna merila za vsako kategorijo.

"Zakon prejemnikom državljanstva ZAE tudi omogoča, da obdržijo obstoječe državljanstvo," je še pojasnil.

Vlada je sporočila, da želijo z amandmajem zagotoviti prispevek naturaliziranih državljanov k razvoju in blaginji države.

Monarhije na območju Perzijskega zaliva tujcem običajno ne omogočajo pridobiti državljanstva. Delovna sila iz tujine predstavlja veliko večino prebivalstva številnih zalivskih držav, a imajo ti pičle možnosti, da bi postali državljani.

Večina priseljencev biva na osnovi vizumov, ki jih morajo obnoviti vsakih nekaj let. Emiratska vlada je sicer v zadnjih letih uvedla fleksibilnejšo vizumsko politiko za določene investitorje, študente in strokovnjake. Lani so uvedli tudi t. i. zlati vizum za strokovnjake iz določenih področij, ki zagotavlja pravico do bivanja za deset let.

Devet milijonov prebivalcev in 1,4 milijona državljanov

V Združenih arabskih emiratih biva devet milijonov ljudi, od tega je le 1,4 milijona državljanov. Večino prebivalstva predstavlja tuja delovna sila, med katero je največ ljudi iz Južne Azije, številni med njimi so druga ali tretja generacija priseljencev, poroča Al Džazira.

Državljani uživajo številne ugodnosti v sklopu sistema javne blaginje, za katero vlada vsako leto nameni milijarde dolarjev in vključuje brezplačno izobrazbo, zdravstvo, stanovanjska posojila in nepovratna sredstva.

Novembra lani so Združeni arabski emirati napovedali, da nameravajo reformirati dele šeriatske zakonodaje in dovoliti skupno bivanje neporočenih parov, popustiti pri prepovedi alkohola ter kriminalizirati umore iz časti.