Trump je prepričan, da bo davčna reforma spodbudila gospodarski razcvet. Foto: Reuters
Trump je prepričan, da bo davčna reforma spodbudila gospodarski razcvet. Foto: Reuters

Čeprav je še veliko podrobnosti neznanih, je rdeča nit sprememb ugodnejše davčno okolje za podjetja in fizične osebe prek znižanja davkov in uvedbe novih davčnih olajšav.

Ameriški predsednik Donald Trump pravi, da želi z novo davčno reformo pomagati družinam iz srednjega razreda in hkrati preoblikovati ZDA v konkurenčnejšo družbo, saj je zdajšnji davčni sistem zastarel, zapleten in obremenjujoč. Demokrati medtem opozarjajo, da bodo smetano pobrali predvsem premožnejši sloji, družine srednjega razreda z nižjimi dohodki in enostarševske družine pa bodo obremenjeni bolj, kot so bili do zdaj.

Demokrate skrbi tudi vprašanje, kako bo znižanje davkov prenesla državna blagajna. Demokratski senator Chuck Schumer opozarja, da bo predvidena reforma povečala proračunski primanjkljaj, pri čemer bodo ogroženi zdravstveni in socialni programi.

In medtem ko Trump trdi, da bodo nižji davki za podjetja spodbudili gospodarsko rast, ki bo pokrila stroške davčne reforme, so gospodarstveniki prepričani, da zgolj gospodarska rast ne bo mogla zapolniti finančne vrzeli, poroča BBC.