V Katinskem gozdu je bil umorjen velik del poljske predvojne inteligence. Foto: EPA
V Katinskem gozdu je bil umorjen velik del poljske predvojne inteligence. Foto: EPA
Lech Kaczynski
Kaczynski se bo na jesenskih volitvah potegoval za drugi predsedniški mandat in že nagovarja svojo konservativno volilno bazo. Foto: EPA

Ruski premier je poljskega kolega Donalda Tuska v sredo povabil na slovesnost ob 70. obletnici tragičnih dogodkov v Katinskem gozdu, kjer so sovjetske sile leta 1940 umorile okoli 22.000 poljskih častnikov in intelektualcev. Putin je po telefonu osebno poklical Tuska in ga povabil na aprilsko slovesnost v Katinu na zahodu Rusije.

"Premier Putin je poudaril, da se zaveda pomena Katina v spominu Poljakov, in izrazil mnenje, da bo imela njuna navzočnost na slovesnosti simbolni pomen," je povedal Tuskov tiskovni predstavnik. Tusk je sprejel povabilo, ki ga je označil za pomemben korak v izboljšanju odnosov med državama.

Rusija na slovesnost ni povabila poljskega predsednika Lecha Kaczynskega, a ta že ima svoje načrte. "Vesel sem, da se premier odpravlja tja, vendar sem jaz najvišji predstavnik Republike Poljske in jaz bom tudi tam. Upam, da mi bodo dali vizum," je dejal Kaczynski, ki bi ga moral v skladu s protokolom povabiti ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.

Moskva dolgo časa zanikala krivdo
Pokol poljskih častnikov v Katinskem gozdu je zelo občutljivo vprašanje za Poljake in eno izmed perečih vprašanj v poljsko-ruskih odnosih. Častnike je sovjetska vojska po napadu na Poljsko zajela leta 1939 in jih umorila spomladi leta 1940. Množična grobišča so odkrili nacisti leta 1941, potem ko so napadli Sovjetsko zvezo.

Moskva je za pokol ves čas krivila naciste in je svojo krivo priznala šele leta 1990, leto dni pred razpadom Sovjetske zveze, ko je takratni sovjetski voditelj Mihail Gorbačov priznal odgovornost njegove države.

V znak dobrih odnosov med državama bo skupna komisija poljskih in ruskih zgodovinarjev še letos objavila knjigo o skupni zgodovini obeh držav, v kateri naj bi bilo predstavljeno enotno stališče do dogodkov v Katinskem gozdu.

Čeprav je Rusija priznala odgovornost sovjetskih sil pri pokolu in razkrila del tajnih arhivov, ki se nanašajo na Katinski gozd, pa del arhivov še vedno nosi oznako zaupno in ni dostopen javnosti. Poljska je zato zahtevala popoln dostop do arhivov, medtem ko so svojci žrtev pokola od Moskve zahtevali, da uradno pokol prizna kot genocid.

Odnosi med Poljsko in Rusijo so najnižjo točko dosegli v obdobju prejšnje konservativne vlade, ki jo je vodil predsednikov brat dvojček Jaroslaw Kaczynski. Po prihodu Tuska na čelo sredinske vlade leta 2007 so se odnosi med državama počasi začeli izboljševati.