Poljski predsednik je Katinski gozd obiskal v spremstvu žene Marije in obrambnega ministra Aleksandra Szczygloja. Foto: EPA
Poljski predsednik je Katinski gozd obiskal v spremstvu žene Marije in obrambnega ministra Aleksandra Szczygloja. Foto: EPA
Spomenik v Varšavi
Pokol v Katinskem gozdu je prvič priznal nekdanji sovjetski predsednik Mihail Gorbačov. Foto: EPA

Namen obiska je bil le poklon žrtvam v Katinskem gozdu na zahodu Rusije, kjer je ob začetku druge svetovne vojne leta 1940 sovjetska tajna policija NKVD umorila na tisoče Poljakov.

Poboji so bili genocid
Kaczynski je ob ogledu spominskega parka poboje označil za genocid in dejal, da je zgodovinski spomin - tako dober kot slab - izredno pomemben. "Živeti moramo za prihodnost ... in na pretklost moramo gledati umirjeno, s premislekom, vendar tudi s spoštovanjem do resnice," je dejal poljski predsednik. Na slovesnosti ob spomeniku ni bilo prisotnih vidnejših ruskih politikov, ampak samo regionalni guverner in krajevni Putinov predstavnik.

Stalin prikrival resnico o zločinu
Obisk Kaczynskega je potekal ob obletnici napada sovjetske Rdeče armade na Poljsko leta 1939 ob začetku vojne. Kmalu po napadu so sovjetske sile zajele poljske častnike in jih veliko ubile s strelom v glavo ter jih vrgle v jame v Katinskem gozdu. V pokolu naj bi življenje izgubilo okoli 22.000 Poljakov, ubite pa so bile tudi žrtve sovjetskih čistk.

Množično grobišče v gozdu so prvi odkrili nacisti spomladi leta 1941, vendar pa je bila sovjetska propaganda uspešna pri prikrivanju zločina in je dolga leta poboje pripisovala Adolfu Hitlerju. Za govorice o resničnem ozadju dogodka so bile zagrožene stroge kazni, Moskva pa je šele leta 1990 priznala, da je je bila za pokol odgovorna tajna policija sovjetskega diktatorja Josepha Stalina. Leta 1993 se je ruski predsednik Boris Jelcin opravičil in javno obžaloval pokol pred spomenikom žrtvam v Varšavi.

Hladni odnosi med državama
Tudi več kot 60 let kasneje daje pokol še vedno grenak priokus že tako hladnim odnosom med Poljsko in Rusijo. Poljska je Rusijo že ujezila z vstopom v zvezo Nato in Evropsko unijo, novi spor pa je povzročila odločitev o namestitvi ameriškega protiraketnega ščita na poljskem ozemlju, čemur Moskva ostro nasprotuje.