Sirci so vsak dan izpostavljeni bombardiranju. Foto: EPA
Sirci so vsak dan izpostavljeni bombardiranju. Foto: EPA
Lakhdar Brahimi in Valid Muale
Brahimi se je srečal s sirskim zunanjim ministrom. Foto: EPA

Posebni odposlanec ZN-a za Sirijo se je srečal s sirskim zunanjim ministrom Validom Mualejem, predvideno pa je tudi srečanje z Asadom. Na pogovorih skuša doseči štiridnevno premirje med praznovanjem, ki se začne 26. oktobra. Sam je prepričan, da bi lahko premirje predstavljalo temelje za druge, trajnejše mirovne pobude.

"Z vlado, političnimi strankami in civilno družbo se bomo pogovarjali o stanju v Siriji," je ob prihodu v Damask v petek poudaril Brahimi in dodal, da se bodo pogovarjali o potrebi po zmanjšanju nasilja in o tem, ali ga je mogoče zaustaviti za čas eid al adhe.

Prizadevanja za zagotovitev začasnega miru sta med drugim podprla generalna sekretarja ZN-a Ban Ki Mun in Arabske lige Nabil Al Arabi, ki upata, da bi lahko obdobje miru podaljšali, če bi sprtima stranema uspelo doseči prekinitev ognja za praznike. K premirju je strani pozval tudi Washington.

Največji sirski zaveznik Iran je podprl poziv k premirju, a po njegovem mnenju je glavna težava v Siriji vmešavanje tujih sil.

Sirska vlada je pripravljena razpravljati z Brahimijem o mirovnem načrtu, vendar le pod pogojem, da bodo uporniki posnemali njene poteze. Opozicija medtem vztraja, da mora režim napraviti prvi korak in ustaviti vsakodnevno bombardiranje.

Kratkotrajnost prejšnjega premirja
Prejšnje premirje v aprilu, še v času posebnega odposlanca Kofija Annana, je propadlo že po nekaj dneh, krivdo pa sta obe strani valili druga na drugo. Zaradi nemoči pri reševanju krize v Siriji je Annan pozneje odstopil.

Nasilje v Siriji traja že 19 mesecev in je do zdaj zahtevalo več kot 34.000 žrtev. Najhujši spopadi trenutno potekajo na območju mesta Maret al Numan na severu države. Strateško pomembno mesto leži ob glavni cesti med Damaskom in Alepom.

Sirska vojska si želi znova zagotoviti nadzor nad pomembno prometno žilo in mesto je tako že od 9. oktobra tarča bombardiranja, v katerem so umrli že številni civilisti.