Slovaška premierka se je odločila, da na glasovanje o EFSF-ju veže tudi zaupnico vladi. Foto: EPA
Slovaška premierka se je odločila, da na glasovanje o EFSF-ju veže tudi zaupnico vladi. Foto: EPA

Radičova je skušala v več ur trajajočih pogajanjih v ponedeljek in torek s svojimi koalicijskimi partnerji doseči dogovor o krepitvi začasnega mehanizma za stabilnost evra (EFSF), a dogovora niso dosegli, zato se zdi potrditev mehanizma malo verjetna. Neoliberalna stranka Svoboda in solidarnost (SaS) namreč ostro nasprotuje krepitvi mehanizma in ga pogojuje z zahtevami, ki so za preostale tri koalicijske stranke nesprejemljive.

Stranka vztraja, da se mora o vsaki obveznosti Slovaške, ki bo v prihodnosti izhajala iz članstva v EFSF-ju, odločati posebej - v posebnem odboru, v katerem bo imela vsaka stranka pravico veta. Ker preostale tri koalicijske stranke to zahtevo zavračajo, je potrditev krepitve mehanizma vprašljiva.

Brez glasov poslancev SaS-a namreč vlada v parlamentu nima večine. Vodja opozicijskih socialdemokratov Robert Fico je v začetku oktobra izrazil pripravljenost, da potrebno večino glasov zagotovi njegova stranka, a je v zameno zahteval bodisi preoblikovanje vlade z vključitvijo njegoje stranke bodisi predčasne volitve.

"Gre za prihodnost Slovaške v Evropi"
Radičova je dejala, da gre pri glasovanju o mehanizmu in posledično o slovaški vladi za prihodnost Slovaške v Evropi. Opozorila je, da kriza ne ogroža le Evrope, temveč ves svet, zato je treba skupaj najti odgovorno rešitev. "Tako pomembnega vprašanja ne smejo prekriti notranjepolitični spori. Verodostojnost Slovaške je na prvem mestu," je še dejala premierka.