Večina javnosti na Češkem postavitvi radarja na češko ozemlje ni naklonjena. Foto: EPA
Večina javnosti na Češkem postavitvi radarja na češko ozemlje ni naklonjena. Foto: EPA

Tako meni Jirži Dienstbier, šef odbora za zunanjo politiko in varnost zgornjega doma češkega parlamenta, ki je ocenil, da bi projekt lahko izpeljali le, če bi ameriški radar na Češkem in prestrežne rakete na Poljskem postale del ameriško-ruskega sodelovanja. "Ali bo del skupne raketne obrambe Nata, Rusije in ZDA ali pa ne bo radarja," je dejal in dodal, da bi bila "svetovna finančna kriza lahko dober izgovor, da se projekt preloži."

Češki zunanji minister Karel Schwarzenberg je o tem povedal, da češko-ameriške pogodbe o bazi ne bodo preoblikovali, tudi če se bo Rusija bolj vključila v protiraketno obrambo. ZDA in Češka sta pogodbe o gradnji radarja podpisali lani, a jih češki parlament, v katerem desničarska vlada verjetno ne bo dobila zadostne podpore, še ni ratificiral.

Zbigniew Brzezinski, nekdanji varnostni svetovalec ameriškim predsednikom, ki je sodeloval pri isti pogovorni oddaji na češki javni televiziji kot Dienstbier in Schwarzenberg, je potrdil, da gradnja radarja ni med prednostnimi nalogami ZDA.

Načrtovan ameriški ščit v Evropi je v času predsedovanja prejšnjega predsednika ZDA Georgea Busha močno jezil Rusijo.

T. V.