Bogati postajajo vse bogatejši, revni pa vse revnejši. Foto: EPA
Bogati postajajo vse bogatejši, revni pa vse revnejši. Foto: EPA

Število bogatih (njihovo premoženje brez nepremičnin in potrošnih dobrin) se je lani povečalo za 6 odstotkov, na 10,1 milijona, medtem ko se je število ultra bogatih (premožnje, vredno več kot 30 milijonov dolarjev) povečalo za 8,8 odstotka. Prvič v zgodovini je vrednost povprečnega bogataša preseglo številko 4 milijone dolarjev, je zapisano v 12. poročilu World Wealth Report.

Globalna ekonomija se je leta 2007 spoprijela z zelo nasprotujočimi si gibanji: v prvi polovici je bila rast velika, v drugi pa se je ponekod znižala. Splošna gospodarska rast lani je bila 5,1-odstotna. Najboljše izide so imeli v razvijajočih se ekonomijah, ki se kitijo z visokim izvozom in povečanim domačim povpraševanjem. Največji porast premoženja so zaznamovali na Srednjem vzhodu (15,6-odstoten), v Vzhodni Evropi (14,3 odstoten) in Latinski Ameriki (12,2 odstoten).

Največje premoženje so ustvarili v Indiji, na Kitajskem in v Braziliji; samo v Indiji se je število najbogatejših povečalo za 22,2 odstotka. Za ilustracijo: med 12 največjimi borzami z največ prometa sta dve indijski: bombajska borza in državna borza. Tudi Rusija je na seznamu 10 držav z najhitreje rastočim številom premožnežev, čeprav se je lani rast s 15,5 odstotka leta 2006 zmanjšala na 14,4 odstotka.

K. T.