Veliko Irancev in Irank podpira ukrepe islamske republike proti zahodni modi, prav tako veliko pa je takšnih, ki si želijo bolj sproščenega načina oblačenja. Foto: EPA
Veliko Irancev in Irank podpira ukrepe islamske republike proti zahodni modi, prav tako veliko pa je takšnih, ki si želijo bolj sproščenega načina oblačenja. Foto: EPA
Iranska golfistka Mona Tahmasebi v še sprejemljivi opravi.
Pri športu je Irankam dovoljeno udejstvovanje v golfu, streljanju, veslanju in jahanju. Foto: EPA

Študente so razjezila nova pravila, ki ne dovolijo nošenja majic brez rokavov ali bujnejših pričesk, čeprav bi jih nosili le v povsem moških ustanovah.

Že v soboto je policija priprla okoli sto žensk, ki so se v skupini okoli 1.300 protestnic prav tako uprle pravilom, po katerih so prepovedane vse obleke, izpod katerih kukajo lasje ali bi lahko nakazovale obliko telesa. Polovica jih je bila nato izpuščena, ker so podpisale obljubo, da bodo "poboljšale" svoj slog oblačenja, medtem ko preostalo polovico čaka proces pred sodiščem.

Ženske v javnosti ne smejo biti privlačne
Temeljno določilo, ki velja tudi v številnih drugih muslimanskih državah, pravi, da morajo ženske v navzočnosti moških, ki ne pripadajo njeni družini, pokriti celotno telo tako, da ne vzbujajo spolne privlačnosti. Iranska pravila oblačenja se sicer nanašajo predvsem na žensko modo. Ženske tako ne smejo razkrivati las in nog ali nositi oblek, ki nakazujejo obliko telesa.

Na začetku poletja sicer oblasti vsako leto pozorneje nadzorujejo oblačenje mladih moških in žensk vseh starosti, ki se želijo zaradi vročine oblačiti lahkotneje. V zadnjih letih se je pritisk hitro polegel, saj so tako prebivalke severnega, premožnejšega dela Teherana, poleti nosile odprte sandale, kapri hlače in prilegajoče se površnike.

Pomisleki znotraj oblasti, nadzor tudi nad tujci
Vendar je letošnja kampanja oblasti ena najhujših do zdaj. To se vidi tudi v medijih, saj se v časopisih vrstijo opozorilni članki o aretacijah zaradi neprimernega oblačenja, medtem ko po televizijah predvajajo prispevke o prepovedanih oblačilih, poroča BBC.

Nekateri vodilni predstavniki države imajo sicer tudi pomisleke nad strogim iranskim režimom glede oblačenja. Vodilni sodnik Ajatola Šahrudi je tako opozoril na nasprotne učinke, ki jih lahko prinese vztrajanje pri omejitvah vsepovprek, medtem ko je neki član parlamenta policiji svetoval, naj raje sodeluje v boju proti mamilom in revščini.

Policija sicer z opozorili ne prizanaša niti tujkam. Tako je znan primer novinarke, pri kateri se je policija obregnila ob njeno novinarsko fotografijo, ki naj ne bi bila dovolj spodobna, čeprav jo je napravilo iransko ministrstvo za islamske smernice.

A. L.