Predsednik Radev meni, da bo protikorupcijski zakon v resnici otežil boj proti korupciji, ki je v Bolgariji velika težava. Foto: Reuters
Predsednik Radev meni, da bo protikorupcijski zakon v resnici otežil boj proti korupciji, ki je v Bolgariji velika težava. Foto: Reuters

Radev je veto vložil le dan po tistem, ko je Bolgarija prevzela polletno predsedovanje Evropski uniji. Najrevnejša članica Unije je prvič prevzela to vlogo, odkar se je 1. januarja 2007 pridružila povezavi.

Bolgarija ni dosegla večjega napredka v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu, zato jo je Evropska komisija večkrat opozorila, naj se odločneje loti te problematike. Bolgarija je po navedbah organizacije Transparency International država z najvišjo stopnjo korupcije v EU-ju.

Novi zakon, ki ga je parlament potrdil pred dvema tednoma, predvideva ustanovitev posebne enote za boj proti korupciji, ki bi preiskovala uradnike na visokih položajih, njihovo premoženje in morebitna nasprotja interesov.

Bo zakon v resnici otežil boj proti korupciji?
"Menim, da sprejeti zakon ne ustvarja ustrezne pravne podlage za boj proti korupciji, temveč ga bo še dodatno otežil," je izjavil Radev.

Tudi politični analitiki so izrazili dvom o zakonu, saj naj bi člane novoustanovljene enote izbiral parlament, zaradi česar ne bi bila popolnoma neodvisna in bi jo lahko izkoriščali za boj proti opoziciji. Analitiki poudarjajo, da ima Radev močne argumente za vložitev veta, a menijo, da ga bo parlament zavrnil.

Zakon predvideva tudi okrepitev nadzora in odgovornosti varnostnih sil, vlada pa upa, da bo država z njegovo pomočjo izboljšala svoj ugled v času predsedovanja EU-ju.