Morales je sporočil, da je že zbral skupino odvetnikov. Foto: Reuters
Morales je sporočil, da je že zbral skupino odvetnikov. Foto: Reuters

Moralesa obtožujejo upora, terorizma in financiranja terorizma. Izdajo zapornega naloga sta potrdila vodja protikorupcijskega urada Luis Fernando Guarachi in notranji minister Arturo Murillo.

Državna tožilca v prestolnici La Paz Jhimmy Almanza in Richard Villaca sta v nalogu policiji naročila, naj 60-letnega nekdanjega predsednika aretira in privede na sedež generalnega državnega tožilstva.

Morales je v torek dejal, da se ne boji aretacije, saj ne bo dovolj dokazov, da bi utemeljili sodni postopek proti njemu.

Obtožbe proti Moralesu temeljijo na videoposnetku, ki ga je pridobil Murillo in na katerem naj bi nekdanji predsednik nekomu z megafonom narekoval navodila za cestne zapore protestnikov proti začasni vladi.

Priporni nalog so izdali tudi za enega od vodilnih članov Moralesove stranke MAS Faustina Yucro Yarwija, ki je osumljen, da je nekdanjemu predsedniku pomagal pri spodbujanju protestov proti vladi začasne predsednice Jeanine Anez. Ta je vodenje države prevzela po Moralesovem odstopu sredi novembra.

Morales se je s položaja poslovil, potem ko so državo zajeli množični protesti zaradi volilne prevare na predsedniških volitvah 20. oktobra. Zatočišče si je najprej poiskal v Mehiki, nato pa se je zatekel v Argentino, kjer je dobil politični azil.