Foto:
Foto:
Proti naraščajoči revščini v sicer najrevnejši državi Južne Amerike so se uprli Indijanci

Mesa je že napovedal, da bo v skladu z zahtevo ljudstva razpisal čimprejšnje volitve.

Kongres je na izrednem zasedanju sprejel predsednikov odstop. Ta naj bi z družino že odpotoval v Miami v ZDA. Ameriški State Department je njegovo "privrženost demokraciji in dobrobiti države" pohvalil, ob tem pa izrazil obžalovanje zaradi okoliščin, ki so vodile k njegovemu odstopu.

Nekdanjega predsednika Lozado so k odstopu prisilile množične demonstacije več deset tisoč indijanskih kmetov, delavcev in rudarjev, ki so odločno nasprotovali njegovi proameriški gospodarski reformi. Ta je med drugim predvidevala povečan izvoz plina v ZDA. Zaradi pritiskov ZDA je najavil tudi izkoreninjenje nasadov koke, iz katere pridobivajo kokain. To je bil za revne sicer edini vir dohodka. Projekt izvoza plina v ZDA so zaradi protestov začasno ustavili, novi predsednik pa je obljubil, da bo o tem vprašanju razpisal referendum.

Indijanci: Drugorazredni državljani
V skladu z ustavo bi Mesa lahko predsedniške dolžnosti opravljal do konca mandata svojega predhodnika - do leta 2007. Carlos Mesa je sicer spoštovan novinar, ki ni član nobene politične stranke. Na prisegi je dejal, "da Bolivija še vedno ni država enakih". Predvsem prvotni prebivalci, Indijanci plemen Kečua in Ajmara, so drugorazredni prebivalci. Sedaj naj bi nastopil čas, da se jim Bolivija zahvali, je še dejal.

V protestih je bilo skupaj ubitih več kot 70 ljudi. Odstavljeni predsednik je vodjo protestnikov Eva Moralesa obtožil, da želijo zrušiti njegovo vlado, kar so ti tedaj zanikali.

Mesa je v začetku tedna umaknil podporo Sanchezu de Lozadi in protestiral proti represiji vojske nad protestniki v prestolnici in bližnjem delavskem predmestju El Altu.

Vodja opozicije Evo Morales je Mesi že ponudil premirje, da bi se lahko organiziral in odgovoril na zahteve socialnih družb. Morales je tudi pozdravil obljubo novega predsednika, da bo v zvezi z izvozom plina razpisal referendum. Vodja kmetov Felipe Quispe pa z novim predsednikom ni bil tako prizanesljiv. Kot je ocenil, je "Mesa veliko govoril, a nič zanimivega povedal".