Foto:
Foto:
Erjavec in Scheffer
Generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer v pogovoru s slovenskim obrambnim ministrom Karlom Erjavcem. Foto: EPA

To trdi nekdanji ambasador ZDA v ZN-u John Bolton, ki hkrati meni, da bi morali imeti podobno razpravo tudi na ministrstvih za zunanje zadeve nekaterih evropskih držav. Bolton meni, da bi avtomatsko priznanje neodvisnosti Kosova s strani ZDA in večine evropskih držav zelo negativno vplivalo na mlado demokracijo v Srbiji in na ameriško-ruske odnose.

Nekdanji predstavnik ZDA v ZN-u je dodal, da ne ve, kakšen bo rezultat razprave znotraj administracije o prihodnjem statusu Kosova.

Ameriške obveščevalne službe pričakujejo, da bo Balkan zaradi razglasitve neodvisnosti Kosova v letu 2008 "nemiren" in da bodo albanski skrajneži v Makedoniji in na jugu Srbije nadaljevali izvajanje pritiska za združitev z neodvisnim Kosovom, piše beograjski B92 na svoji spletni strani.

Kfor kot porok stabilnosti v regiji
Obrambni ministri zveze Nato, med njimi Karl Erjavec, so se na neformalnem srečanju v Vilni posvetili operaciji Kfor na Kosovu. Kot je povedal slovenski obrambni minister, so ugotovili, da je Kfor porok stabilnosti na Kosovu, saj ohranja varno okolje za vse etnične skupnosti na tem območju. Erjavec je dejal tudi, da so za primer zaostritve razmer pripravljeni različni scenariji, a podrobnosti ni želel razkriti, saj gre za vojaško skrivnost.

V uvodnem nagovoru ministrom je Erjavec kot predsedujoči obrambnim ministrom Unije poudaril tudi potrebo po ohranitvi enotnosti držav, ki prispevajo vojake v operacijo Kfor, in po usklajevanju med zvezo Nato in EU-jem. Po njegovih besedah pa ima velik pomen tudi civilno-vojaško sodelovanje, kar se je izkazalo že v času, ko je imela Slovenija na Kosovu svoj bataljon.

V Vilni so potekali tudi pogovori glede sil pod poveljstvom Nata v Afganistanu. Kot je dejal Erjavec, za zdaj ne kaže, da bo Slovenija tja poslala dodatne vojake.

E. S./T. V.