Joseja Boveja se je prijel tudi nadimek Asteriks. Foto: EPA
Joseja Boveja se je prijel tudi nadimek Asteriks. Foto: EPA
Jacques Chirac
Jacques Chirac se bo po vsej verjetnosti poslovil z mesta vodje države. Foto: Reuters

Ob objavi kandidature je dejal, da je kandidat protikapitalistične skrajne levice, ki predstavlja upor proti ekonomskemu liberalizmu in da si želi postati glasnik tistih, ki nimajo glasu. Francoze je pozval, naj ga volijo, če si želijo poraziti desnico in skrajno desnico.

Jose Bove je velik borec proti vplivom globalizacije in nasprotnik evropskega združevanja in evropske ustave, bil je eden od zagovornikov francoskega "non" na referendumu o evropski ustavi leta 2005. Trenutno se bojuje proti moratoriju na uporabo gensko spremenjenih rastlin.

Trikrat navzkriž z zakonom
Bove, ki ga mnogi imenujejo Asteriks, je bil zaradi svoje zagretosti že večkrat v zaporu. Prvič leta 1999, ko je v svojem domačem kraju Millau na jugu Francije razdejal še neodprto restavracijo McDonald's, nato pa še leta 2001 in 2003, ko je uničil polja z gensko spremenjenimi poljščinami.

Pet resnejših kandidatov
Kandidaturo za francoskega predsednika je vložilo že več kot 20 kandidatov. Najresnejši so poleg Boveja še socialistka Segolene Royal, notranji minister iz desne Unije za ljudsko gibanje Nicolas Sarkozy, predsednik Unije za francosko demokracijo (UDF) Francois Bayrou in predsednik skrajno desničarske stranke Front National Jean-Marie le Pen. Sedanji predsednik Jacques Chirac še ni sporočil, ali se bo spet podal v bitko za Elizejsko palačo ali ne.

Za zdaj v javnomnenjskih raziskavah najbolje kaže Segolene Royal in Nicolasu Sarkozyju, kandidati pa imajo čas do 16. marca, da zberejo 500 podpisov županov in se tako res potegujejo za mesto Chiracovega naslednika.