Preiskovanje okoliških stavb. Foto: Reuters
Preiskovanje okoliških stavb. Foto: Reuters
Bomba
Bomba je bila sestavljena v ekonomloncu, notri pa so bili tudi kroglični ležaji in žeblji. Foto: Reuters
Boston
Bostončane je po napadu na ciljno črto na maratonu prevzel val čustev. Foto: Reuters
Najmlajša žrtev: osemletni Martin Richard, ki je na cilju čakal, da objame svojega očeta. Foto: EPA
Identificirali napadalca na bostonskem maratonu?

CNN je sprva poročal, da so osumljenca že aretirali, a so to oblasti pozneje zanikale.
Preboj v preiskavi se je zgodil s posnetkom varnostne kamere, na kateri se vidi neki moški, ki odlaga torbo na cesto ob cilju maratona, nato pa odkoraka stran.
Preiskovalci so pregledali na tisoče posnetkov, od tistih z nadzornih videokamer do amaterskih, posnetih na mobilne telefone, preden so se dokopali do omenjenega.
Posnetek osumljenca je z nadzorne kamere iz veleblagovnice nasproti kraja, kjer je odjeknila druga eksplozija. Pomagal je tudi posnetek bostonske televizije.
Slike ekonomlonca
Slike, ki sta jih predtem objavila urad za domovinsko varnost in FBI, so pokazale ostanke črnega nahrbtnika in ekonomlonca. Preiskava je doslej pokazala, da je bila vsaj ena bomba izdelana iz ekonomlonca, kjer so bili kroglični ležaji in žeblji, ostanke bombe in drugo bombo pa še analizirajo.
Policisti bodo skušali ugotoviti, za katero znamko ekonomlonca je šlo, nato pa bodo preiskali trgovine, ki jih prodajajo. Iz ostankov bombe naj bi ugotovili tudi, za kakšno vrsto razstreliva je šlo.

Ob tem je vodja preiskave, agent FBI-ja Rick DesLauriers, v torek pozval javnost, naj jim pomaga z informacijami, fotografijami in videoposnetki. Dejal je, da nekdo mora vedeti, kdo je sestavil bombi in kupoval material zanju.
"Preiskava je na začetku. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, nabor osumljencev in motivov pa ostaja širok," je povedal DesLauriers. Prosil je tudi za informacije o osebi, ki je pred eksplozijo pri ciljni črti maratona nosila težko najlonsko vrečo.

Tretja žrtev je bila kitajska študentka
Sicer pa so v Bostonu identificirali še tretjo smrtno žrtev ponedeljkovih napadov. Poleg dveh Američanov, osemletnega dečka Martina Richarda in 29-letne Krystle Campbell z območja Bostona, je bila ubita tudi 29-letna kitajska državljanka Lu Lingzi, podimplomska študentka na bostonski univerzi.

Vse tri žrtve napadov so bile med gledalci tradicionalnega bostonskega maratona. Martin Richard je bil ob cilju s staršema in šestletno sestro, ki jo je bomba hudo ranila. Poškodovana je bila tudi mama. Campbellova je bodrila svojega fanta, ki je tekel maraton, kitajska študentka pa je šla na tek skupaj s prijatelji.

V napadu je bilo ranjenih 183 ljudi, 17 jih je še vedno v kritičnem stanju, 13 so morali amputirati noge. 89 ljudi, ki so bili lažje ranjeni, je v torek že zapustilo bolnišnice.

Prireditve v spomin na žrtve ves teden
V Bostonu so po vsem mestu v torek potekala bedenja in prireditve v spomin na žrtve, kar se bo nadaljevalo tudi naslednje dni. V četrtek se bo medverske maše v spomin na žrtve ponedeljkovega bombnega napada udeležil tudi predsednik Barack Obama, ki je zato odpovedal napovedani obisk Kansasa. Maša bo potekala v bostonski katedrali sv. Križa.

Kdo stoji za napadom?
O motivih napada in storilcih se še vedno le ugiba, policija in preiskovalci o vseh morebitnih namigih strogo molčijo. Predsednik Obama je napad sicer označil kot teroristični napad, a dodal, da je to vsak napad, ki z bombami meri na civiliste, Američane pa je ob tem pozval, naj ne hitijo s sprejemanjem sklepov.

Ugibanja se vrtijo okoli tega, ali so bili storilci pripadniki Al Kaide ali domači teroristi. V ponedeljek je bil v Massachusettsu namreč dan domoljubja, spomin na prvi bitki proti britanski kolonialni vladavini leta 1775, ponedeljek pa je bil tudi zadnji dan za plačilo četrtletnega davka, kar v ZDA ni najbolj priljubljeno opravilo.
Oblasti se sicer bolj nagibajo k teoriji, da je bil napad delo samotnega storilca, ki ni deloval v okviru nobene mednarodne teroristične organizacije. Napad naj bi imel namreč enak pečat kot tisti z olimpijskih iger v Atlanti leta 1996, ki ga je izvedel domači terorist Eric Rudolph.

Identificirali napadalca na bostonskem maratonu?