Obtožnica 21-letnika v 30 točkah bremeni, da je v napadu 15. aprila ubil tri in ranil več kot 250 ljudi, obtožen pa je tudi uporabe orožja za množično uničevanje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Obtožnica 21-letnika v 30 točkah bremeni, da je v napadu 15. aprila ubil tri in ranil več kot 250 ljudi, obtožen pa je tudi uporabe orožja za množično uničevanje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Džohar Carnajev bo po pričakovanjih spoznan za krivega sodelovanja v terorističnem napadu na cilju bostonskega maratona leta 2013, v katerem so umrli trije ljudje, več kot 250 jih je bilo ranjenih, saj tega niso zanikali niti njegovi odvetniki.

Carnajeva odvetnica Judy Clark je skušala poroto, ki je danes začela odločanje, prepričati, da je obtoženec zločin izvedel pod vplivom in pritiskom starejšega brata Tamerlana Carnajeva. S tem je poskušala ublažiti kazen, ki bo izrečena v drugi fazi sodnega postopka. Če bo Carnajev res spoznan za krivega, sledi kazen, ki bo usmrtitev ali dosmrtni zapor.

"Hotel je terorizirati to državo"
Manj usmiljenja je imel na obravnavi tožilec Aloke Chakravaty. Poroti je pokazal fotografije mrtvih in ranjenih, videoposnetke umiranja, krvi, zmešnjave in krikov. "Ni jih več med nami zaradi odločitve obtoženca, da bo postal terorist," je dejal Chakravarty, ki je ves čas poudarjal, da sta bila Tamerlan in Džohar partnerja džihadista.

"S postavitvijo nahrbtnika z bombo poleg otrok na cilju bostonskega maratona je Carnajev sprejel hladnokrvno odločitev, da kaznuje Ameriko za vojne v muslimanskih državah," je dejal tožilec in napad označil za premišljeno, namerno in krvoločno teroristično dejanje. Nobenega dvoma ni, da bo tožilstvo v drugem delu sodnega procesa od porote zahtevalo smrtno kazen.

Bomba iz "ekonom lonca"
Obtožnica 21-letnika v 30 točkah bremeni, da je v napadu 15. aprila ubil tri in ranil več kot 250 ljudi, obtožen pa je tudi uporabe orožja za množično uničevanje. Kar v 17 točkah obtožnice mu grozi smrtna kazen oziroma dosmrtni zapor. Spomnimo, brata 26-letni Tamerlan Carnajev in 19-letni Džohar Carnajev sta doma izdelala bombi iz "ekonom loncev", ki sta ju napolnila z žeblji in svinčenimi kroglicami ter ju v nahrbtnikih prinesla na cilj bostonskega maratona. Tam sta eksplodirali nekaj minut pred tretjo uro popoldne po krajevnem času.

Za vse naj bi bil kriv Tamerlan Carnajev, ki je kupil sestavne dele za dve bombi, raziskal, kako bombi sestaviti in sprožiti. Na obeh bombah so bili le njegovi prstni odtisi. Tamerlan Carnajev je umrl štiri dni po terorističnem napadu med begom pred policijo. Ko sta se brata zapletla v strelski obračun s policijo, je bil Tamerlan ranjen, Džohar pa ga je med begom še povozil in pokončal. Sam se je hudo ranjen skril v čoln na dvorišču hiše v predmestju Bostona, kjer so ga ujeli.