Brahimi ima težko nalogo prinesti mir v razklano sirsko družbo. Foto: EPA
Brahimi ima težko nalogo prinesti mir v razklano sirsko družbo. Foto: EPA

To je prvi obisk Brahimija v nemirni državi, odkar je sredi avgusta postal novi posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige. Veteranski alžirski diplomat je misijo, s katero bi Siriji prinesli mir, označil za "skoraj nemogočo".

"Kriza je nevarna in se poslabšuje. Ogroža sirsko prebivalstvo, regijo in svet," je povedal novinarjem po srečanju z Asadom in dodal, da se bodo potrudili za napredek in naredili vse, da bi pomagali sirskemu narodu.

Sirske oblasti so mu zagotovile, da bodo pomagale njegovi pisarni v Damasku, da bi lahko dobro opravili svoje delo. Damask je zagotovil, da bo v celoti sodeloval z Brahimijem. Pri tem režim poudarja, da mora kakršna koli pobuda temeljiti na "interesih sirskega naroda in njihove pravice do izbire brez tujega posredovanja".

V četrtek se je posebni odposlanec srečal z iranskim veleposlanikom, dan pozneje pa s kitajskimi in ruskimi diplomati.

Iran velja za najtesnejšega zaveznika sirskega režima, ki uživa tudi podpore Rusije in Kitajske. Obe državi sta do zdaj blokirali sprejetje resolucij za sankcije proti Damasku.

Sirski veleposlanik pri ZN-u Bašar Džafari je v začetku tega meseca dejal, da je Damask "odprt in polno zavezan Brahimijevi misiji in njegovim naporom za končanje nasilja ter iskanjem sirske politične rešitve za krizo".

V letu in pol upora proti Asadu je bilo ubitih že več kot 27.000 ljudi. Sirska vojska je v zadnjem mesecu prevzela pobudo na bojišču, čeprav se uporniki, ki se pritožujejo nad pomanjkanjem orožja, ne predajajo.