Serge Brammertz je strokovnjak in avtor knjig o globalnem terorizmu, organiziranemu kriminalu in korupciji. Foto: EPA
Serge Brammertz je strokovnjak in avtor knjig o globalnem terorizmu, organiziranemu kriminalu in korupciji. Foto: EPA
Carla Del Ponte
Carla Del Ponte bo po novem švicarska veleposlanica v Argentini. Foto: EPA

45-letni nekdanji belgijski zvezni tožilec in dozdajšnji vodja preiskave o atentatu na nekdanjega libanonskega premierja Rafika Haririja naj bi Del Pontejevo nasledil 1. januarja prihodnje leto. Del Pontejevi se je po osmih letih mandat iztekel septembra letos, a je ugodila generalnemu sekretarju ZN-a Ban Ki Munu, ki jo je prosil, da delo opravlja do konca decembra.

Brammertz je bil od leta 2003 namestnik tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu (ICC), od januarja lani pa je vodil preiskavo o umoru Haririja. Svoje zadnje poročilo o poteku preiskave bo Brammertz Varnostnemu svetu ZN-a predstavil decembra.

Čakanje na Karadžića in Mladića
Del Pontejeva je kot nekdanja vodja švicarskih tožilcev na položaju glavne haaške tožilke leta 1999 nasledila Kanadčanko Louis Arbour. Med svojim mandatom se lahko pohvali s številnimi aretacijami obtoženih vojnih zločincev z območja nekdanje Jugoslavije, med njimi tudi nekdanjega in zdaj že pokojnega srbskega predsednika Slobodana Miloševića.

Kljub dolgotrajnim prizadevanjem Del Pontejevi v Haag ni uspelo pripeljati dveh glavnih haaških obtožencev, nekdanjega političnega vodjo bosanskih Srbov Radovana Karadžića in njegovega vojaškega poveljnika Ratka Mladića, ki sta obtožena genocida za pokol muslimanov v Srebrenici in za številne žrtve med obleganjem Sarajeva. Na begu sta že 12 let.

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu, ki je bilo ustanovljeno leta 1993, naj bi procese na prvi stopnji končalo prihodnje leto, prizivne postopke pa do leta 2010. Del Pontejeva sicer meni, da bi moralo sodišče delovati, dokler se ne ujame vseh obtožencev in se jim tudi sodi.

G. V.