Lulov pozdrav podpornikom ob prihodu iz pripora. Med njimi je bila tudi predsednica Dilma Rousseff. Foto: Reuters
Lulov pozdrav podpornikom ob prihodu iz pripora. Med njimi je bila tudi predsednica Dilma Rousseff. Foto: Reuters
Obtožnica proti nekdanjemu predsedniku Brazilije Luli

Lula in njegova žena Marisa Leticia bosta morala pojasniti domnevno lastništvo luksuznega trinadstropnega apartmaja v letovišču Guaruja, par pa je med 16 ljudmi, ki jih je tožilstvo Sao Paula obtožilo pranja denarja. Na seznamu naj bi bil tudi Lulov sin, poroča BBC. Obtožnico mora sicer formalno še sprejeti sodnik.

Lulov odvetnik pravi, da mu niso omogočili vpogleda v obtožnico, kar naj bi potrdilo, da gre v celotnem procesu proti nekdanjemu voditelju za pristranskost.

Tožilstvo trdi, da je eno največjih gradbenih podjetij v državi, OAS, izvajalo obsežna obnovitvena dela spornega apartmaja. Celoten stanovanjski blok ima v lasti OAS, ki je zdaj v preiskavi. Podjetje obtožujejo plačevanja podkupnin politikom in visokim predstavnikom Petrobrasa, da bi si zagotovilo dobičkonosne pogodbe.

Se bo še enkrat potegoval za stolček?
70-letni Lula, ki so ga o dotičnem apartmaju izprašali v petek, vse obtožbe zanika in pravi, da apartma ni bil nikdar v njegovi lasti. Ob tem glavnega tožilca obtožuje samovoljnosti. Njegovo pridržanje so kritizirali številni - ne le Lulovi podporniki, ampak tudi sodniki in politiki, ki se jim je zdel ukrep nepotreben. Njegovi podporniki menijo, da skušajo s tovrstnimi napadi uničiti Lulov ugled in mu onemogočiti ponovno kandidaturo za predsednika.

Lula, ustanovitelj levičarske Delavske stranke, je stolček zasedal med letoma 2003 in 2011, nasledila pa ga je njegova politična varovanka Dilma Rousseff, ki pa ima v času hude gospodarske krize v državi rekordno nizko podporo. Tudi zato se pojavljajo govorice, da naj bi Lula resno razmišljal, da bi se leta 2018 znova potegoval za predsedniško mesto. Lula, nekdanji tovarniški delavec in vodja sindikalistov, ostaja v Braziliji izjemno priljubljen.

Obtožnica proti nekdanjemu predsedniku Brazilije Luli