Protestniki so zahtevali odstop predsednice Dilme Rousseff in aretacijo Lule. Foto: Reuters
Protestniki so zahtevali odstop predsednice Dilme Rousseff in aretacijo Lule. Foto: Reuters
Protesti so bili v 18 od 26 zveznih držav v Braziliji. Foto: Reuters
Z imenovanjem Lule na novo fukcijo, je ta pridobil imuniteto. Foto: Reuters
Foto: Reuters
Protestniki v Braziliji zahtevajo odstop predsednice

Zaradi tega so v 18 od 26 zveznih držav v Braziliji izbruhnili množični protesti. V prestolnici Brasilia se je pred predsedniško palačo in kongresom zbralo okoli 5.000 demonstrantov, ki so zahtevali odstop Dilme Rousseff in aretacijo Lule. Policija je poskusila demonstrante razpršiti s solzivcem in šokgranatami, poroča Guardian.

Dilma Rousseff je namreč v sredo na najvišji položaj v vladi imenovala nekdanjega predsednika države Luiza Inacia Lula da Silvo. Na položaju, ki opravlja funkcijo med premierjem in vodjo urada predsednice, bo Lula zamenjal nekdanjega guvernerja Jaquesa Wagnerja, s tem pa bo pridobil tudi imuniteto, saj lahko po brazilskih zakonih članom vlade sodijo le na vrhovnem sodišču.

Sodnik blokiral imenovanje Lule
Lula je v sredo že prisegel kot vodja kabineta. Zvezni sodnik je medtem danes blokiral imenovanje Lule za vodjo kabineta brazilske predsednice. Sodnik je v začasni odredbi utemeljil, da bi bila zvezna preiskava ogrožena, če Lula postane član vlade. Hkrati je brazilska vlada že napovedala, da se bo na sodnikovo odločitev pritožila.

Predsednica Rousseffova je svojo odločitev branila z besedami, da bo s tem okrepila vlado in "da obstajajo ljudje, ki ne želijo, da bi jo okrepila". Dodala je, da bo imel Lula "pristojnosti, ki mu bodo omogočile, da bo lahko pomagal Braziliji". "Kričanje pučistov me ne bo odvrnilo od nadaljevanja poti, niti spravilo na kolena," je po prisegi Lule dejala predsednica Rousseffova.

Operacija avtopralnica
Nekdanji brazilski predsednik Lula je vpleten v obsežen korupcijski škandal, znan kot Operacija avtopralnica, v središču katere je državno naftno podjetje Petrobras. Nekdanjega predsednika so tožilci osumili poneverb in pranja denarja. Primer je prevzel državni tožilec Sergio Moro, ki pa Lule zdaj ne bo mogel ne preiskovati ne obtožiti, saj lahko po brazilski zakonodaji članom vlade sodijo le na vrhovnem sodišču, piše britanski BBC.

Telefonski pogovor
Na posnetkih, ki jih je v medijih objavil državni tožilec Moro, naj bi bilo med drugim slišati pogovor med Rousseffovo in Lulo, ki mu je dejala, da mu bo izročila ustrezne dokumente "v primeru nuje". Mediji v Braziliji in opozicija so si opazko interpretirali v pomenu, da mu je hotela čim prej izročiti dokumente, ki bi jih lahko predal policiji, da bi se izognil aretaciji. Iz urada predsednice so na spletni strani že objavili obvestilo, v katerem so omenjeno interpretacijo pogovora demantirali, poroča Guardian.

Odločitev Mora, da je na nedovoljen način snemal telefonske pogovore med nekdanjim predsednikom in predsednikom, pa tudi odločitve, da jih objavi javno, je pri nekaterih v Braziliji naletela na veliko kritiko, celo med tistimi, ki so nasprotovali imenovanju Lule na nov visoki položaj.

Policija v Sao Paulu je namreč 4. marca letos Lulo, njegovo ženo Mariso Leticijo in najstarejšega sina Fabia Luiza pridržala na kratkem zaslišanju. Lula je takrat izjavil, da se je počutil, kot da bi ga "ugrabili", pri čemer se je spraševal, zakaj je Moro ubral tako agresivno taktiko, saj naj bi je že večkrat privolil v to, da bo v preiskavi sodeloval.

Največja recesija v 25 letih
Brazilijo je Lula vodil med letoma 2003 in 2011 med gospodarskim razcvetom. S položaja je odšel kot junak, potem ko je uspešno uvedel socialne programe, ki so pomagali več deset milijonom ljudem iz revščine.

Rousseffovi se maje stolček
A stolček Rousseffove v zadnjem času majejo morebitna nezaupnica, množični protesti in najhujša recesija v zadnjih 25 letih, ko je gospodarska rast lani padla za 3,8 odstotka, napovedi za letos pa niso nič kaj obetajoči. Zavezniki predsednice sicer menijo, da potrebuje politično moč in priljubljenost Lule na politični levici za boj proti nezaupnici ter proti morebitnemu razpadu koalicije. Nasprotniki pa po drugi strani menijo, da gre za poskus zaščite Lule pred priporom.

Protestniki v Braziliji zahtevajo odstop predsednice