Protestov se je udeležilo okoli 10.000 ljudi. Foto: Reuters
Protestov se je udeležilo okoli 10.000 ljudi. Foto: Reuters
Poslanci trdijo, da je zamrznitev porabe nujna. Foto: Reuters
false
Protestniki nasprotujejo 20-letni ustavitvi javne porabe. Foto: Reuters

Glasovanje senata so pospremili nasilni protesti pred stavbo senata v prestolnici, ki se jih je udeležilo okoli 10.000 ljudi. Protestniki so zažigali avtomobile in poškodovali stavbe več ministrstev. Policija se je odzvala s solzivcem.

Desnosredinski predsednik Michel Temer, ki je letos prevzel vajeti od predsednice Dilme Rousseff z levega političnega pola, je napovedal stroge varčevalne ukrepe za uravnoteženje javnih financ. V prvem koraku je brazilski senat potrdil 20-letno zamrznitev porabe javnih sredstev, z 61 glasovi za in 14 proti. Varčevanju sicer nasprotujejo sindikati in številni zaposleni v javnem sektorju, ki trdijo, da bo zategovanje pasu le še poslabšalo boleč gospodarski položaj.

Drugo glasovanje
Kljub temu bo moral ukrep, preden začne veljati, še skozi drugo glasovanje v senatu. Senator Jose Reguffe je poudaril, da Brazilija ne more porabiti več denarja, kot ga ima na voljo. "Ljudje menijo, da javni denar ne pripada nikomur, ampak v resnici pripada vsem nam."

V torek objavljeni podatki kažejo, da je v Braziliji brezposelnost 11,8-odstotna. Brez dela je okoli 12 milijonov ljudi. Številni sektorji se bojijo, da bo zamrznitev porabe le še poslabšala razmere v družbi, ki že tako trpi zaradi globoke recesije. Protestniki so se spopadli s policijo, ki se je odzvala s solzivcem in šokgranatami. Ob tem agencija poroča, da naj bi skupina policistov občasno pretepla in zbrcala izolirane protestnike.

Predstavnik senata Renan Calheiros, sicer eden ključnih ljudi v Stranki demokratičnega gibanja (PMDB) brazilskega predsednika Michela Temerja, je pojasnil, da gre za ustavno spremembo, ki bo omogočila temeljit nadzor javne porabe. Tudi Temer je večkrat poudaril, da je zamrznitev porabe nujna, da bi preprečili bankrot največjega gospodarstva Latinske Amerike. Predsednik sicer želi, da bi ukrepu sledila še bolj kontroverzna pokojninska reforma.

Brazilsko gospodarstvo se je znova skrčilo
Brazilija je v najgloblji recesiji v zadnjih desetletjih, njeno bonitetno oceno pa so vse velike tri bonitetne hiše znižale v območje ničvrednosti. Brazilsko gospodarstvo se je namreč v tretjem letošnjem četrtletju znova skrčilo. Bruto domači proizvod (BDP) se je glede na drugo trimesečje zmanjšal za 0,8 odstotka, je poročal državni statistični urad. Brazilsko gospodarstvo se je odrezalo malenkost bolje od pričakovanj, saj so analitiki pričakovali 0,9-odstotni padec. Še vedno pa je šlo za sedmo zaporedno četrtletje krčenja. Na letni ravni je bil padec obsega BDP 2,9-odstoten.