Veselje nasprotnikov Dilme Rousseff v kongresu, potem ko je bila v spodnjem domu izglasovana podpora njenemu odpoklicu. Foto: Reuters
Veselje nasprotnikov Dilme Rousseff v kongresu, potem ko je bila v spodnjem domu izglasovana podpora njenemu odpoklicu. Foto: Reuters
Dilma Rousseff
68-letni Dilmi Rousseff grozi, da bo predčasno končala mandat. Očitno tudi ne bo odprla poletnih olimpijskih iger, ki se bodo v Riu de Janeiru začele 5. avgusta. Foto: Reuters
Spodnji dom odrekel podporo Rousseffovi

137 poslancev je glasovalo proti odpoklicu Rousseffove, medtem ko se jih je sedem vzdržalo. Za nadaljevanje odpoklica je (bila) potrebna dvotretjinska večina oziroma 342 glasov poslancev od 513.

Kocka bo padla najpozneje oktobra
Postopek se zdaj seli v senat, ki bo predvidoma maja glasoval o začetku sojenja predsednici zaradi obtožb o korupciji in goljufanju pri proračunu. Če bo večina senatorjev, to je 41 od 81, glasovala za sojenje, potem bo Rousseffova začasno suspendirana s položaja, njeno mesto pa bo prevzel podpredsednik Michael Temer. Če nato senat po koncu sojenja predvidoma oktobra z dvotretjinsko večino potrdi odpoklic Rousseffove, bo Temer Brazilijo vodil do konca mandata leta 2018. Rousseffova vse obtožbe zavrača in nasprotnike obtožuje, da gre za zaroto in državni udar.

Karnevalsko vzdušje v kongresu in zunaj njega
Glasovanje v kongresu so Brazilci spremljali v živo po televizijskih zaslonih doma in na prostem, po številnih delih države pa so potekale demonstracije. V prestolnici Brasilii se je zbralo okrog 18.000 zagovornikov odstavitve in pol manj podpornikov 68-letne predsednice, ki postopek odstavitve enačijo z državnim udarom.

Znotraj kongresne palače je vladalo karnevalsko razpoloženje, saj so poslanci peli, mahali z zastavami, se drli drug na drugega, ploskali in celo metali konfete.

Večmesečni nemiri in demonstracije
Do glasovanja o postopku odstavitve je prišlo po več mesecih nemirov in demonstracij po državi proti korupciji vodilnih politikov na čelu z Rousseffovo in njenim predhodnikom Luizom Inaciem Lulo da Silvo, ki ga obtožujejo korupcije v povezavi z državnim naftnim podjetjem Petrobras. Rousseffovi njeni nasprotniki očitajo tudi krivdo za slabo gospodarsko stanje v državi.

Spodnji dom odrekel podporo Rousseffovi